Технологічність, екологічність та продуктивність середньоранньостиглих сортів сої

Автор(и)

  • V. A. Mazur , ректор ВНАУ, професор
  • O. P. Tkachuk , доктор с.г.н., доцент
  • H. V. Pantsyreva ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ image/svg+xml
  • S. D. Verholuk , аспірант 1-го року ВНАУ

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.01.006

Ключові слова:

соя, сорти, урожайність, технологічність, екологічність.

Анотація

Велике різноманіття середньо ранньостиглих сортів сої, що придатні до вирощування в Україні та належать до найбільш урожайної групи, вимагає вибору оптимальних за параметрами урожайності, технологічності та екологічності. Метою досліджень було проаналізувати сортовий склад середньо ранньостиглих сортів сої за показниками висоти рослин та прикріплення нижніх бобів, стійкості до вилягання, осипання, посухостійкості, стійкості до хвороб, урожайністю насіння та вмістом у ньому білка і жиру. Дослідження проводили опрацюванням матеріалів Державного реєстру сортів рослин України, придатних для вирощування у 2021 році.

Найвищу урожайність насіння серед усіх середньо ранньостиглих сортів сої, за даними Державного реєстру сортів рослин, придатних для використання у 2021 році, мали сорти Подяка, Езра, Стайн 07Ж22, Саска, Сяйво, Сіпрес, Мальвіна, СВХ15Т1С1, ЕС Композитор, Турізас, Еліна. Найбільший вміст білка мали сорти РЖТ Сфорза, ДШ401, ЕС Башелор, Таурус, НС Діяна, ДШ863, Ленка, жиру – Шарм, Валюта, Браун, Спринт, Еверест, СГ Анзер. Значна частина середньо ранньостиглих сортів сої відзначаються найвищими балами посухостійкості, стійкості до хвороб, вилягання та осипання насіння.

Біографії авторів

  • автор V. A. Mazur, афіліація , ректор ВНАУ, професор
    ректор ВНАУ
  • автор O. P. Tkachuk, афіліація , доктор с.г.н., доцент
    завідувач кафедри екології та охорони навколишнього середовища
  • автор H. V. Pantsyreva, афіліація ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
    доцент, кафедра лісового, садово-паркового господарства, садівництва та виноградарства
  • автор S. D. Verholuk, афіліація , аспірант 1-го року ВНАУ
    аспірант 1-го року ВНАУ

Посилання

Кренців Я., Медведєва Л., Гайденко О. Сорти сої: обираємо кращий. Агробізнес сьогодні. URL: http://agro-business.com.ua/ahrarni-kultury/item/19517-sorty-soi-obyraiemo-krashchyi.html (дата звернення 21.12.2021).

Технологія вирощування сої на прикладі господарств різних регіонів. Суперагроном. URL: https://superagronom.com/articles/447-tehnnologiya-viroschuvannya-soyi-na-prikladi-gospodarstv-riznih-regioniv (дата звернення 21.12.2021).

Нетіс В.І. Формування елементів продуктивності сої за різних заходів

вирощування. Таврійський науковий вісник. Херсон. 2018. Вип. 99. С. 100-107.

Шелкопляс Т. Сто бобів для сої – не межа. Агропрофі. URL: http://www.agroprofi.com.ua/statti/1781-100-bobiv-dlja-soyi-ne-mezha (дата звернення 21.12.2021).

Кифорук В. Вибір сортів сої для вирощування в умовах 2020 року. URL: https://bionorma.ua/media/articles/vybir-sortiv-soyi-dlya-vyroshhuvannya-v-umovah-2020-roku/ (дата звернення 21.12.2021).

Демидов О.А., Петриченко В.Ф., Січкар В.І., Тимченко В.Н. Соєві амбіції України. Аграрний тиждень. Україна. URL: https://a7d.com.ua/plants/1074-soyevi-ambiciyi-ukrayini.html (дата звернення 21.12.2021).

Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2021 рік. Київ. 2021. 537 с.

Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп’яних та зернобобових на придатність до поширення в Україні. Київ. 2016. 81 с. URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/5a5f4147d3595.pdf (дата звернення 21.12.2021).

Didur I., Bakhmat M., Shynchyk O., Pantsyreva H., Telekalo N., Tkachuk O. Substantiation of agroecological factors on soybean agrophytocenoses by analysis of variance of the Right-Bank Forest-Steppe in Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. 10(5). 54-61.

Honcharuk, I. Use of wastes of the livestock industry as a possibility for increasing the efficiency of aic and replenishing the energy balance. Visegrad Journal on Bioeconomy and Sustainable Development. 2020. vol. 9, no. 1, pp. 9–14.

Панцирева Г. В. Дослідження сортових ресурсів люпину білого (Lupinus albus L.) в Україні. Вінниця. 2016. Вип. 4. С. 88-93.

Mazur V.A., Myalkovsky R.O., Pantsyreva H.V., Didur I.M., Mazur K.V., Alekseev O.O. Photosynthetic productivity of potato plants depending on the location of rows placement in agrophytocenosis. Eco. Env. & Cons. 2020. Vol. 26 (2). P. 46-55.

Didur I., Bakhmat M., Сhynchyk O., Pantsyreva H., Telekalo N., Tkachuk O. Substantiation of agroecological factors on soybean agrophytocenoses by analysis of variance of the Right-Bank Forest-Steppe in Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10(5). P. 54-61.

Puyu V., Bakhmat M., Pantsyreva H., Khmelianchyshyn Y., Stepanchenko V., Bakhmat O. Social-and-Ecological Aspects of Forage Production Reform in Ukraine in the Early 21st Century. European Journal of Sustainable Development (2021). Vol. 10(1). P. 221-228

Didur I.M., Pantsyreva H.V., Telekalo N.V. Agroecological rationale of technological methods of growing legumes. The scientific heritage. 2020. Volume 52. P. 3-7.

Bandura V., Mazur V., Yaroshenko L., Rubanenko O. Research on sunflower seeds drying process in a monolayer tray vibration dryer based on infrared radiation. INMATEN – Agricultural Engineering, vol. 57, №1, 2019. P. 233-242.

Мазур В.А., Дідур І.М., Панцирева Г.В. Обґрунтування адаптивної сортової технології вирощування зернобобових культур в правобережному Лісостепу України. Сільське господарство та лісництво. 2020. Випуск. №18. С. 5-16.

Панцирева Г.В. Сортові ресурси зернобобових культур в Україні: сучасний стан та перспективи використання. Сільське господарство та лісництво. 2020. Випуск №17. С. 30-41.

Панцирева Г.В. Особливості водоспоживання рослин люпину білого в умовах правобережного Лісостепу України. Вісник ЛНАУ. 2020. Випуск №24. С. 72-78.

Kaletnik G. Honcharuk, I. 2013. Innovatsiine zabezpechennia rozvytku biopalyvnoi haluzi: svitovyi ta vitchyznianyi dosvid [Innovative support for the development of the biofuel industry: world and national experience]. In Biznes Inform [Business Inform], 2013, no. 9, pp. 155–160.

Kaletnik G., Honcharuk I., Okhota Yu. The Waste-Free Production Development for the Energy Autonomy Formation of Ukrainian Agricultural Enterprises. Journal of Environmental Management and Tourism, 2020, Volume XI, Summer, 3(43): 513-522. DOI:10.14505/jemt.v11.3(43).02

Kaletnik G., Honcharuk I., Yemchyk T., Okhota Yu. The World Experience in the Regulation of the Land Circulation. European Journal of Sustainable Development. 2020. № 9(2). Р. 557-568

Завантаження

Опубліковано

2022-02-28

Номер

Розділ

Агрономія