Особливості формування якості зерна сортів пшениці озимої в Правобережному Лісостепу

Автор(и)

  • V. G. Kryzhanovskiy Уманський національний університет садівництва image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.01.008

Ключові слова:

пшениця озима, фактор, сорт, урожайність, якість, вміст білка, клейковина, масова частка

Анотація

Пшениця є основним інгредієнтом більшості видів хліба, булочок, крекерів, печива, бісквітів, пончиків, млинців, оладок, вафель, локшини, пирогів, макаронів, спагеті, пластівців. А так же багатьох інших продуктів для сніданків і дієтичних продуктів для дітей. У зернового виробництва - незліченна кількість зворотних зв'язків: з борошна отримують хлібобулочні,

макаронні та кондитерські вироби; з крупи - дієтичні продукти, дитяче харчування, кулінарні напівфабрикати; з крохмалю - глюкозу, ковбасні та кондитерські вироби. Проведено комплексне вивчення технологічних властивостей сортів озимої м'якої пшениці на основі системної  поетапної оцінки якості зерна. Вивчено взаємозв'язки врожайності і значень якості зерна. Вперше визначено сортові відмінності екологічної пластичності і стабільності врожайності і основних характеристик якості зерна. Вперше проведено комплексне дослідження врожайності і ознак якості зерна в умовах вегетаційного досліду. Виділено посухостійкі сорти, що формують високу якість зерна в різних умовах вирощування. Пшениця є найважливішою продовольчою культурою в світовому зерновому господарстві. Пшеничне зерно розглядається як висококалорійний продукт харчування, один з важливих джерел білка, вітамінів В1, В2, В3, РР, сполук фосфору і заліза. Хімічний склад зерна пшениці залежить від грунтово-кліматичних факторів, умов вирощування, сортових властивостей. Під впливом цих факторів вміст білка може варіювати від 7 до 25%.

Посилання

Alabushev A.V. (2018). Grain production in Ukraine. Offer. № 3. P.

−74.

Alabushev A.V., Antoshko O.F. (2020). Variety as a factor of innovative development of grain economy. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. №5. P. 22−29.

Antukhov A.I. (2020). Improving grain quality is a comprehensive solution. Offer. № 2. C. 130−138. https://orcid.org/0000-0001-9803-6593

Bebyakin V.M. (2019). Adaptability of winter wheat varieties. Bulletin of the Dnieper State Agrarian and Economic University. Vip. 1 (45). P.32−37. (Series: Agricultural Ecology. Agronomic Sciences).

Beltyukov L.P. (2018). Genetics of signs of winter wheat productivity. Agrowest. № 9. P. 19−21.

Belyaev A.A. (2016). Variety, technology, harvest. All-Ukrainian scientific-practical conf. young scientists and specialists "The role of research in ensuring the processes of innovative development of agricultural production in Ukraine" (Dnepropetrovsk, May 25-26, 2016). Dnepropetrovsk. P. 77–79.

Berkutova L.A. (2016). Technology of winter wheat production and quality of its processing. Materials All-Ukrainian scientific-practical conf. young scientists "Actual problems of agro-industrial production of Ukraine" (Obroshino, November 16, 2016). Lviv-Obroshino: [B. in.]. P. 52–54.

Bespalova Y. M. (2019). Genetic features of formation of adaptive potential of winter wheat varieties of new generation. Bulletin of the PDAA. № 3. P. 21−28.

Blokhin N.I., Blaschuk I.M., Shpak E.V. (2016). Methods and measures to improve the quality of winter wheat grain in the Right Bank Forest-Steppe. Taurian Scientific Bulletin. Agricultural sciences. Vip. 98. P. 80−87.

Boroevich V.A. (2018). Principles and methods of plant breeding. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. № 1. P. 75−78.

Завантаження

Опубліковано

2022-02-28

Номер

Розділ

Агрономія