Особливості формування якості зерна сортів пшениці озимої в Правобережному Лісостепу
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.01.008Ключові слова:
пшениця озима, фактор, сорт, урожайність, якість, вміст білка, клейковина, масова часткаАнотація
Пшениця є основним інгредієнтом більшості видів хліба, булочок, крекерів, печива, бісквітів, пончиків, млинців, оладок, вафель, локшини, пирогів, макаронів, спагеті, пластівців. А так же багатьох інших продуктів для сніданків і дієтичних продуктів для дітей. У зернового виробництва - незліченна кількість зворотних зв'язків: з борошна отримують хлібобулочні,
макаронні та кондитерські вироби; з крупи - дієтичні продукти, дитяче харчування, кулінарні напівфабрикати; з крохмалю - глюкозу, ковбасні та кондитерські вироби. Проведено комплексне вивчення технологічних властивостей сортів озимої м'якої пшениці на основі системної поетапної оцінки якості зерна. Вивчено взаємозв'язки врожайності і значень якості зерна. Вперше визначено сортові відмінності екологічної пластичності і стабільності врожайності і основних характеристик якості зерна. Вперше проведено комплексне дослідження врожайності і ознак якості зерна в умовах вегетаційного досліду. Виділено посухостійкі сорти, що формують високу якість зерна в різних умовах вирощування. Пшениця є найважливішою продовольчою культурою в світовому зерновому господарстві. Пшеничне зерно розглядається як висококалорійний продукт харчування, один з важливих джерел білка, вітамінів В1, В2, В3, РР, сполук фосфору і заліза. Хімічний склад зерна пшениці залежить від грунтово-кліматичних факторів, умов вирощування, сортових властивостей. Під впливом цих факторів вміст білка може варіювати від 7 до 25%.
Посилання
Alabushev A.V. (2018). Grain production in Ukraine. Offer. № 3. P.
−74.
Alabushev A.V., Antoshko O.F. (2020). Variety as a factor of innovative development of grain economy. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. №5. P. 22−29.
Antukhov A.I. (2020). Improving grain quality is a comprehensive solution. Offer. № 2. C. 130−138. https://orcid.org/0000-0001-9803-6593
Bebyakin V.M. (2019). Adaptability of winter wheat varieties. Bulletin of the Dnieper State Agrarian and Economic University. Vip. 1 (45). P.32−37. (Series: Agricultural Ecology. Agronomic Sciences).
Beltyukov L.P. (2018). Genetics of signs of winter wheat productivity. Agrowest. № 9. P. 19−21.
Belyaev A.A. (2016). Variety, technology, harvest. All-Ukrainian scientific-practical conf. young scientists and specialists "The role of research in ensuring the processes of innovative development of agricultural production in Ukraine" (Dnepropetrovsk, May 25-26, 2016). Dnepropetrovsk. P. 77–79.
Berkutova L.A. (2016). Technology of winter wheat production and quality of its processing. Materials All-Ukrainian scientific-practical conf. young scientists "Actual problems of agro-industrial production of Ukraine" (Obroshino, November 16, 2016). Lviv-Obroshino: [B. in.]. P. 52–54.
Bespalova Y. M. (2019). Genetic features of formation of adaptive potential of winter wheat varieties of new generation. Bulletin of the PDAA. № 3. P. 21−28.
Blokhin N.I., Blaschuk I.M., Shpak E.V. (2016). Methods and measures to improve the quality of winter wheat grain in the Right Bank Forest-Steppe. Taurian Scientific Bulletin. Agricultural sciences. Vip. 98. P. 80−87.
Boroevich V.A. (2018). Principles and methods of plant breeding. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. № 1. P. 75−78.
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).