Методика визначення енергоємності продукції на прикладі птахофабрики

Автор(и)

  • Z. Sirko Ukrainian State Research Institute "Resource" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»
  • O. Protasov Ukrainian State Research Institute "Resource" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»
  • V. Korenda Ukrainian State Research Institute "Resource" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»
  • S. Okhrimenko Ukrainian State Research Institute "Resource" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»
  • D. Torchilevskyi Ukrainian State Research Institute "Resource" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»
  • T. Eremenko Ukrainian State Research Institute "Resource" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»
  • V. Grytsun Ukrainian State Research Institute "Resource" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»
  • E. Starysh Ukrainian State Research Institute "Resource" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»
  • N. Tsiren Ukrainian State Research Institute "Resource" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»
  • S. Solodkii Ukrainian State Research Institute "Resource" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.011

Ключові слова:

енергетичний менеджмент, птахофабрика, електрична та теплова енергія, методика розрахунку

Анотація

У статті висвітлені питання енергетичного менеджменту з метою моніторингу енерговитрат, спрямованого на досягнення високих показників господарської діяльності підприємства в ринкових умовах шляхом підвищення енергетичної ефективності. Важливою деталлю системи енергетичного менеджменту (СЕнМ) є заходи щодо економії енергетичних ресурсів та встановлення базових рівнів енергоспоживання на різних етапах діяльності підприємства: моніторинг енергоспоживання та енергоємності продукції, аналіз існуючих показників, розроблення енергетичної політики та планування поточних і перспективних заходів, націлених на високу ефективність господарської діяльності підприємства. Авторами статті розроблена методика визначення енергоємності продукції для конкретного підприємства, яка може бути розповсюджена для будь-якої птахофабрики та відображає наступне: норми витрат електричної та теплової енергії на одиницю продукції, а також норми витрат електроенергії та палива на відпуск тепла котельним господарствам фабрики. Дані показники є базовими рівнями, які потрібно враховувати під час розрахунків енергоефективності всього підприємства, що дозволить краще оцінювати економію від заходів з енергоефективності. Ці показники є орієнтирами, за якими оцінюють поточний стан діяльності підприємства та на майбутні періоди із урахуванням змін об’ємів випуску продукції, впровадження нових технологічних процесів, реалізації заходів щодо енергозбереження тощо. Енергоємність продукції є тим показником, за яким оцінюють енергоефективність птахофабрики під час проведення енергетичних аудитів під егідою міжнародних фінансових організацій, що дає змогу підприємству виходити на міжнародні ринки та покращувати таким чином ефективність господарської діяльності.

Посилання

DSTU ISO 50001:2014 “Enerhozberezhennia. Systemy enerhetychnoho menedzhmentu. Vymohy ta nastanova shchodo vykorystannia, harmonizovanyi z mizhnarodnym standartom (ISO 50001:2011, IDT)”.

«Osnovni metodychni polozhenia z normuvannia palyvno-enerhetychnykh resursiv u suspilnomu vyrobnytstvi», zatverdzheni nakazom Derzhkomenerhozberezhennia № 112 vid 22.10.2002 r.;

«Instruktsiia z normuvannia vytrat elektrychnoi ta teplovoi enerhii», zatverdzhena nakazom Ministerstva ahropromyslovoho kompleksu Ukrainy № 496, vid 18.05.1998.

Melekhyn V.T. (1966). Osnovnye voprosy metodiki normirovaniia teplopotrebleniia v promyshlennosti. L.: Enerhyia. 60.

DSTU N B V.1.1-27-2010 «Zakhyst vid nebezpechnykh heolohichnykh protsesiv, shkidlyvykh ekspluatatsiinykh vplyviv, vid pozhezhi. Budivelna klimatolohiia».

«Instruktsiia z normuvannia vytrat elektrychnoi enerhii na vyrobnytstvo kholodu» zatverdzhena nakazom Ministerstva ahropromyslovoho kompleksu Ukrainy № 392, vid 15.01.1998.

Haluzeva metodyka normuvannia vytrat palyva na vyrobnytstvo ta vidpusk teplovoi enerhii kotelnymy teplovoho hospodarstva. K.: VAT «UkrNDIinzhproekt». 1998. 91s.

Hofman Y.F. (1966). Normirovanie potrebleniia enerhii i enerheticheskie balansy na promyshlennykh predpriiatiiakh. M.: Enerhyia. 126 s.

Завантаження

Опубліковано

2022-06-30

Номер

Розділ

Техніка і автоматика Agriculture 4.0