Вплив тепло- та вологозабезпеченості на прояв селекційно-цінних кількісних ознак ліній кабачка
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.01.011Ключові слова:
кабачок, лінія, гідротермічний коефіцієнт, кореляційний зв’язок, кількісні ознакиАнотація
Одним із пріоритетних завдань сучасної селекції кабачка є створення сортів і гібридів F1, які б поєднували високу продуктивність та стійкість до абіотичних факторів вирощування. Мета – дослідити кореляційні зв’язки між рівнем прояву кількісних ознак і гідротермічним коефіцієнтом (ГТК) у селекційно-цінних ліній кабачка та визначити перспективні форми з низькою залежністю від кліматичних умов вирощування. Методи. Селекційну роботу проводили з 20 лініями кабачка іноземного походження. Кореляційний зв'язок визначали між ГТК та ознаками, що є структурними компонентами урожайності та визначають фенологічні фази розвитку рослин. Результати. Одержано 3 перспективні лінії (ЛК 17-11, РВЛ-19, ВЛ-91), у яких мав місце середньої сили кореляційний зв’язок між ГТК та тривалістю періоду плодоношення (rp = 0,37…0,45). Виділена група ліній (ЛК 17-42, ЛК 17-44, ЛК 17-47), у яких за показниками урожайності та продуктивності рослин спостерігався середній і помірний кореляційний зв’язки з ГТК (rp = 0.3…0,70). Виділилася одна лінія, ЛК-17-11, яка мала слабкі кореляційні зв’язки з ГТК за трьома важливими кількісними ознаками – “Загальна урожайність”, “Товарна урожайність”, “Загальна продуктивність однієї рослини” (rp = 0,12…0,14). Висновки і перспективи. Одержані дані щодо кореляційних взаємовідносин між ГТК і селекційно-цінними кількісними ознаками є цінним інформаційним джерелом в аспекті прогнозу їх прояву у відібраних ліній кабачка, серед яких є такі важливі як “Загальна урожайність” і “Період плодоношення”. Одержані дані дозволять суттєво спростити добір вихідного матеріалу для проведення екологічної селекції кабачка.
Посилання
Kornienko, S. I., Goncharenko, V. Yu., Khodieva, L. P., Gladkikh, R. P., Paramonova, T. V., Kuts, O. V., … Ilyushenko, G. Ya. (2014). Udobrennia ovochevykh ta bashtannykh kultur: monohrafiia [Fertilization of vegetable and melon crops : monograph]. Vinnytsia, Ukraine : Nilan Ltd., 370.
Kondratenko, S.I., Sergienko, O. V., Samovol, O. P., Krutko, R. V., Lan-caster, Yu. M. (2020). Riven adaptyvnoho potentsialu linii kabachka za oznaka-my produktyvnosti [The level of adaptive potential of courgette lines on the basis of productivity]. Scientific reports of NULES of Ukraine, 1(83). doi: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2020.01.004
Sergienko, O. V. (2020). Kabachok-tsukini: osoblyvosti i tekhnolohiia [Zucchini: features and technology]. Vegetables and fruits, 10, 20–24.
Vdovenko, S. A., Palamarchuk, I. I. (2019). Osoblyvosti tekhnolohii vy-roshchuvannia kabachka v umovakh vidkrytoho gruntu: monohrafiia [Peculiari-ties of the technology of growing zucchini in open ground: a monograph]. Vinny-tsia, Ukraine : VNAU, 195.
Bozhko, L. Yu. (2010). Klimat i produktyvnist ovochevykh kultur v Ukraini: monohrafiia [Climate and productivity of vegetable crops in Ukraine: monograph] Odessa, Ukraine : Ecology, 368.
Selyaninov G. T. (1937). Metody sel'skohozyajstvennoj harakteristiki klimata [Agricultural climate characterization methods]. World agro-climatic guide. Leningrad, USSR : Gidrometeoizdat, 5–27.
Katayeva, T. Ye. (2011). Novyy serednʹostyhlyy sort kabachka Konsul [New midseason courgette variety Consul]. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 1, 69–71.
Puzik, L. M., Obraztsova, Z. G. (2012). Osoblyvosti formuvannya vrozhaynosti kabachka zalezhno vid klimatychnykh umov [Features of for-mation of courgette yield depending on climatic conditions]. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 1, 30–32.
Klimatychni dani po m. Kharkiv za period z 1899 roku [Climatic data on the city of Kharkiv for the period from 1899]. Ukrainian Hydrometeorological Center. Official information server. URL: http://meteo.gov.ua/ua/33345/climate/climate_stations/62/10/
Palamarchuk, I. I. (2013). Urozhajnost' i plodonoshenie sortov i gibridov kabachka v usloviyah Pravoberezhnoj Lesostepi Ukrainy [Productivity and fruit-ing of varieties and hybrids of zucchini in the conditions of the Right-Bank For-est-Steppe of Ukraine]. Bulletin of the Krasnodar State Agrarian University, 12, 92–96.
Kondratenko, S. I., Sergienko, O. V., Samovol, O. P., Lancaster, Yu. M. (2020). Adaptyvnyi potentsial linii kabachka inozemnoho pokhodzhennia za kompleksom oznak produktyvnosti [Adaptive potential of courgette lines of for-eign origin by the complex of traits of productivity]. Vegetable and melon grow-ing, 68, 6–15. doi: https://doi.org/10.32717/0131-0062-2020-68-6-15.
Kondratenko, S. I., Shevchenko, T. V., Sergienko, O. V., Samovol, O. P., Lancaster, Yu. M. (2020). Stabilnist proiavu biokhimichnykh oznak plodiv kabachka za riznykh umov vyroshchuvannia liniinoho materialu [Stability of manifestation of biochemical characteristics of courgette fruits under different growing conditions of linear material]. Plant and Soil Science, 11(3), 70–79. doi: https://doi.org10.31548/agr2020.03.070
Metodyka provedennia ekspertyzy sortiv roslyn kartopli ta hrup ovochevykh, bashtannykh, priano-smakovykh na prydatnist do poshyrennia v Ukraini (PSP) [Methods of expertise of potato plant varieties and groups of vege-tables, melons, spices for suitability for distribution in Ukraine (PSP)] (2017). Vinnytsia, Ukraine : FOP Korzun D. Yu., 95.
Suchasni metody selektsii ovochevykh i bashtannykh kultur. [Modern methods of selection of vegetable and melons] (2001). Kharkiv, Ukraine : State Enterprise Kharkiv Printing House № 2, 644.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).