Вплив тепло- та вологозабезпеченості на прояв селекційно-цінних кількісних ознак ліній кабачка

Автор(и)

  • Yu. M. Lancaster Institute of Vegetable and Melon Growing of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН
  • S. I. Kondratenko Institute of Vegetable and Melon Growing of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.01.011

Ключові слова:

кабачок, лінія, гідротермічний коефіцієнт, кореляційний зв’язок, кількісні ознаки

Анотація

Одним із пріоритетних завдань сучасної селекції кабачка є створення сортів і гібридів F1, які б поєднували високу продуктивність та стійкість до абіотичних факторів вирощування. Мета – дослідити кореляційні зв’язки між рівнем прояву кількісних ознак і гідротермічним коефіцієнтом (ГТК) у селекційно-цінних ліній кабачка та визначити перспективні форми з низькою залежністю від кліматичних умов вирощування. Методи. Селекційну роботу проводили з 20 лініями кабачка іноземного походження. Кореляційний зв'язок визначали між ГТК та ознаками, що є структурними компонентами урожайності та визначають фенологічні фази розвитку рослин. Результати. Одержано 3 перспективні лінії (ЛК 17-11, РВЛ-19, ВЛ-91), у яких мав місце середньої сили кореляційний зв’язок між ГТК та тривалістю періоду плодоношення  (rp = 0,37…0,45). Виділена група ліній (ЛК 17-42, ЛК 17-44, ЛК 17-47), у яких за показниками урожайності та продуктивності рослин спостерігався середній і помірний кореляційний зв’язки з ГТК (rp = 0.3…0,70). Виділилася одна лінія, ЛК-17-11, яка мала слабкі кореляційні зв’язки з ГТК за трьома важливими кількісними ознаками – “Загальна урожайність”, “Товарна урожайність”, “Загальна продуктивність однієї рослини” (rp = 0,12…0,14). Висновки і перспективи. Одержані дані щодо кореляційних взаємовідносин між ГТК і селекційно-цінними кількісними ознаками є цінним інформаційним джерелом в аспекті прогнозу їх прояву у відібраних ліній кабачка, серед яких є такі важливі як “Загальна урожайність” і “Період плодоношення”. Одержані дані дозволять суттєво спростити добір вихідного матеріалу для проведення екологічної селекції кабачка.

Посилання

Kornienko, S. I., Goncharenko, V. Yu., Khodieva, L. P., Gladkikh, R. P., Paramonova, T. V., Kuts, O. V., … Ilyushenko, G. Ya. (2014). Udobrennia ovochevykh ta bashtannykh kultur: monohrafiia [Fertilization of vegetable and melon crops : monograph]. Vinnytsia, Ukraine : Nilan Ltd., 370.

Kondratenko, S.I., Sergienko, O. V., Samovol, O. P., Krutko, R. V., Lan-caster, Yu. M. (2020). Riven adaptyvnoho potentsialu linii kabachka za oznaka-my produktyvnosti [The level of adaptive potential of courgette lines on the basis of productivity]. Scientific reports of NULES of Ukraine, 1(83). doi: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2020.01.004

Sergienko, O. V. (2020). Kabachok-tsukini: osoblyvosti i tekhnolohiia [Zucchini: features and technology]. Vegetables and fruits, 10, 20–24.

Vdovenko, S. A., Palamarchuk, I. I. (2019). Osoblyvosti tekhnolohii vy-roshchuvannia kabachka v umovakh vidkrytoho gruntu: monohrafiia [Peculiari-ties of the technology of growing zucchini in open ground: a monograph]. Vinny-tsia, Ukraine : VNAU, 195.

Bozhko, L. Yu. (2010). Klimat i produktyvnist ovochevykh kultur v Ukraini: monohrafiia [Climate and productivity of vegetable crops in Ukraine: monograph] Odessa, Ukraine : Ecology, 368.

Selyaninov G. T. (1937). Metody sel'skohozyajstvennoj harakteristiki klimata [Agricultural climate characterization methods]. World agro-climatic guide. Leningrad, USSR : Gidrometeoizdat, 5–27.

Katayeva, T. Ye. (2011). Novyy serednʹostyhlyy sort kabachka Konsul [New midseason courgette variety Consul]. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 1, 69–71.

Puzik, L. M., Obraztsova, Z. G. (2012). Osoblyvosti formuvannya vrozhaynosti kabachka zalezhno vid klimatychnykh umov [Features of for-mation of courgette yield depending on climatic conditions]. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 1, 30–32.

Klimatychni dani po m. Kharkiv za period z 1899 roku [Climatic data on the city of Kharkiv for the period from 1899]. Ukrainian Hydrometeorological Center. Official information server. URL: http://meteo.gov.ua/ua/33345/climate/climate_stations/62/10/

Palamarchuk, I. I. (2013). Urozhajnost' i plodonoshenie sortov i gibridov kabachka v usloviyah Pravoberezhnoj Lesostepi Ukrainy [Productivity and fruit-ing of varieties and hybrids of zucchini in the conditions of the Right-Bank For-est-Steppe of Ukraine]. Bulletin of the Krasnodar State Agrarian University, 12, 92–96.

Kondratenko, S. I., Sergienko, O. V., Samovol, O. P., Lancaster, Yu. M. (2020). Adaptyvnyi potentsial linii kabachka inozemnoho pokhodzhennia za kompleksom oznak produktyvnosti [Adaptive potential of courgette lines of for-eign origin by the complex of traits of productivity]. Vegetable and melon grow-ing, 68, 6–15. doi: https://doi.org/10.32717/0131-0062-2020-68-6-15.

Kondratenko, S. I., Shevchenko, T. V., Sergienko, O. V., Samovol, O. P., Lancaster, Yu. M. (2020). Stabilnist proiavu biokhimichnykh oznak plodiv kabachka za riznykh umov vyroshchuvannia liniinoho materialu [Stability of manifestation of biochemical characteristics of courgette fruits under different growing conditions of linear material]. Plant and Soil Science, 11(3), 70–79. doi: https://doi.org10.31548/agr2020.03.070

Metodyka provedennia ekspertyzy sortiv roslyn kartopli ta hrup ovochevykh, bashtannykh, priano-smakovykh na prydatnist do poshyrennia v Ukraini (PSP) [Methods of expertise of potato plant varieties and groups of vege-tables, melons, spices for suitability for distribution in Ukraine (PSP)] (2017). Vinnytsia, Ukraine : FOP Korzun D. Yu., 95.

Suchasni metody selektsii ovochevykh i bashtannykh kultur. [Modern methods of selection of vegetable and melons] (2001). Kharkiv, Ukraine : State Enterprise Kharkiv Printing House № 2, 644.

Завантаження

Опубліковано

2022-02-28

Номер

Розділ

Агрономія