Вплив щільності посіву універсальних та зернових сортів амаранту на урожайність і фізико-технологічні властивості зерна
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.006Ключові слова:
амарант, технологія вирощування, сорти, щільність посіву, урожайність, фізико-технологічні властивостіАнотація
В умовах глобального потепління, зокрема зростання аридності степової зони України, а також дефіциту надходження органічної речовини і зменшення запасів азотних сполук у ґрунті, перед сільськогосподарськими виробниками постало завдання пошуку ефективного вирощування посухостійких культур, які є конкурентоспроможними на ринку, мають економічну доцільність та невибагливість у вирощуванні. Виробниками сільськогосподарської продукції приділено увагу вирощуванню нетрадиційної культури – амаранту, який відрізняється своїми біологічними особливостями та агротехнічною дією на підвищення рівня родючості ґрунту в умовах кліматичних змін.
З’ясовано, що оптимальною щільністю посіву для вирощування амаранту у посушливих умовах Південного Степу України є 150 тис. шт./га. За таких умов формується найбільша урожайність зерна амаранту: для універсального сорту Харківський-1 – 3,06 т/га, для зернового сорту Лєра – 3,34 т/га. При щільності посіву 150 тис. шт./га отримали найвищі показники маси 1000 зерен: для універсального сорту Харківський-1 – 0,665 г, для зернового сорту Лєра – 0,678 г. Зазначені варіанти забезпечили найвищі показники масової частки вологи, які становили відповідно 8,6 і 9,1%. З’ясовано, що для отримання якісної продукції від збирання до перероблення зерна амаранту, необхідно застосовувати комплекс технологічних операцій, метою яких є запобігання втратам урожаю та збереження його корисних властивостей.
Посилання
Belinska, A. P., Krychkovska, L. V. & Zekunova, T. I. (2008). Vykorystannia boroshna amarantu v khlibopekarskii promyslovosti [The use of amaranth flour in the baking industry]. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli. 2(8). 164–168.
Kauffman, C. S. &, Weber, L. E. (1990). Grain amaranth. Advances in new crops. Portland: Timber Press, 127–139.
Teutonics, R. A. & Knorr, D. (1985). Amaranth: composition, properties, and applications of a rediscovered food crop. Food Technology. 39(4). 49–61.
Becker, R, Wheeler, E. L., Lorenz, K., Stafford, A. E., Grosjean, O. K., Betschart, A. A. & Saunders, R. M. (1981). A compositional study of amaranth grain. Journal of Food Science. 46. 1175–1180.
Bressani, R., Gonzales, J. M., Zuniga, J., Brauner, M. & Elias L.G. (1987). Yield, selected chemical composition and nutritive value of 14 selections of amaranth grain representing four species. Food and Agricultural. 38. 347–356.
Morales, E., Lembcke, J. & Graham, G. G. (1988). Nutritional value for young children of grain amaranth and maize-amaranth mixtures: Effect of processing. Journal of Nutrition. 118. 75–78.
Stone, L. A., Lorenz, K. & Collins, F. (1984). The starch of Amaranthus – Physics-chemical properties and functional characteristics. Starch. 36(7). 232–237.
Yanez, G. A., Messinger, J. K., Walker, C. E. & Rupnow, J. H. (1986). Amaranthus hypochondriacus: Starch isolation and partial characterization. Cereal Chemistry. 63(3). 273–276.
Betschart, A. A., Irving, D. W., Shepherd, A. D. & Saunders, R. M. (1981). Amaranthus cruentus: Milling characteristics, distribution of nutrients within seed components, and the effects of temperature on nutritional quality. Journal of Food Science. 46. 1181–1187.
Lyon, C. K. & Becker, R. (1987). Extraction and refining of oil from amaranth seed. Journal of the American Oil Chemists’ Society. 64. 233–236.
Martirosyan, D. M., Miroshnichenko, L. A., Kulakova, S. N., Pogojeva, A. V. & Zoloedov, V. I. (2007). Amaranth oil application for coronary heart disease and hypertension. Lipids in Health and Disease. 6. 1. DOI: https://doi.org/10.1186/1476-511X-6-1.
Mishyn, S. M., Shcherbakov, V. Ya., Hobelyak, Yu. M. ta inshi. (2011). Lon oliynyi, amarant i kunzhut v Stepu Ukrainy [Oil flax, amaranth and sesame in the Steppe of Ukraine]. Odesa: «VMV», 216.
Manikandan, S. & Srimathi, P. (2014). Studies on post-harvest seed handling techniques on grain amaranth (Amaranthus hypochondriacus L.). Current Biotica. 8(2). 132–141.
Grundy, M. L., Momanyi, D. K. & Holland, C. (2020). Effects of grain source and processing methods on the nutritional profile and digestibility of grain amaranth. Journal of Functional Foods. 72. 1–10. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.104065.
Saunders, R. M. & Becker, R. (1984). Amaranthus: a potential food and feed resource. Advances in cereal science and technology. 6. 357–396.
Ghelle, F. O., Njiru, E. N. & Mutisya D. L. (2012). Grain amaranth production technologies for enhanced food and nutritional security. Kenya. 28. URL: https://www.kalro.org/csapp/images/Grain-amaranth-training-manual.pdf (date of application 20.01.2022).
Demydas, H. I. & Sliusar, I. T. (2019). Netradytsiini kormovi kultury: navchalnyi posibnyk [Unconventional forage crops: manual]. Kyiv. 190.
Hoptsiy, T. I., Voronkov, M. F., Bobro, M. A. ta inshi. (2018). Amarant: selektsiya, henetyka ta perspektyvy vyroshchuvannya: monohrafiya [Amaranth: selection, genetics and cultivation prospects: monograph], Kharkiv: KHNAU. 362.
Valentyuk, N. O. & Stankevych, H. M. (2020), Osoblyvosti pislyazbyralnoyi obrobky zerna amarantu [Features of post-harvest processing of amaranth grain]. Naukovi problemy kharchovykh tekhnolohii ta promyslovoi biotekhnolohii v konteksti Yevrointehratsii: Materialy IKh-yi Mizhnarodnoi naukovo-tekhnichnoi konferentsii. Kyiv: NUKhT, 57–58.
Stankevych, G., Valentiuk, N., Ovsiannykova, L. & Zhygunov, D. (2021). Changes in quality of amaranth grain in the course of postharvest handling and storage. Food science and technology. 15(1). 80–90. DOI: https://doi.org/10.15673/fst.v15i1.1959.
Shelest, V. K., Pidpalyi, I. F. & Bernadskyi, I. V. (1995). Norma vysivu nasinnia, shyryna mizhriad ta chutlyvist do zroshennia amaranta volotystoho v Tsentralnomu Lisostepu [Seed sowing rate, row spacing and sensitivity to amaranth watering in the Central Forest-Steppe]. Materialy pershoi vseukrainskoi konferentsii z problemy vyroshchuvannia, pererobky i vykorystannia amaranta na kormovi, kharchovi i inshi tsili. Vinnytsia, 40–41.
Rozhkov, A. O., Puzik, V. K., Kalenska, S. M. ta inshi. (2016). Doslidna sprava v ahronomiyi: navchalnyi posibnyk [Research in agronomy: a textbook]: u 2 kn. Kn. 1. Teoretychni aspekty doslidnoнi spravy [Theoretical aspects of research]. Kharkiv: Maidan, 316.
Yurkevych, Ye. O., Boiko, P. I., Kovalenko, N. P. & Valentiuk, N. O. (2021). Naukovo-tekhnolohichni ta ahrobiolohichni osnovy vysokoproduktyvnykh ahroekosystem Ukrainy: monohrafiia [Scientific-technological and agrobiological bases of highly productive agroecosystems of Ukraine: monograph]. Odessa: Publishing House LLC «Publishing Center». 654. ISBN 978-966-2681-12-3.
Metodyka provedennya kvalifikatsiynoyi ekspertyzy sortiv roslyn na prydatnist do poshyrennya v Ukraini. (2016). [Methods of qualification examination of plant varieties for suitability for distribution in Ukraine], URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/5a5f41997447d.pdf (date of application 20.01.2022).
Khokhlachov, V. V. (1992). Khlib na den pryydeshniy: sekret amaranta [Bread for the day to come: the secret of amaranth]. Visnyk AN Ukrainy. 2. 16–22.
Boiko P. I. (1990). Kukurudza v intensyvnykh sivozminakh [Corn in intensive crop rotations]. Kyiv: Urozhai, 142.
Wagoner, P. (1983). Amaranth density report. Emmaus: Rodale Press, 3.
Karasova, N. V. (2009). Perspektyvy vykorystannia amarantu [Prospects for the use of amaranth]. Khranenie i pererabotka zerna. 1. 31–33.
Webb, D. M., Smith, C. W. & Schutz-Schaeffer, J. (1987). Amaranth seedling emergence as affected by seeding date and temperature on a thermogradient plate. Agronomy. 79(l). 23–26.
Kovalenko, N. P. (2014). Stanovlennia ta rozvytok naukovo-orhanizatsiinykh osnov zastosuvannia vitchyznianykh sivozmin u systemakh zemlerobstva (druha polovyna ХIХ – pochatok ХХI st.): monohrafiia. [Becoming and development of scientifically and organizational bases of application of home crop rotations in the systems of agriculture (the second half of ХІХ is beginning of ХХІ of century): monograph]. Kyiv: TOV «Nilan-LTD»: 490. ISBN 978-966-924-032-3.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).