Analysis of the movement of aerosol particles in the channel of an electropneumatic disk sprayer - Hryshchenko, V.; Kotov, B. (Energy and Automation, 2024)
У сучасному сільському господарстві виникає потреба у вдосконаленні технологій захисту рослин, дезінфекції повітря, вакцинації тварин і птиці, а також у зволоженні та іонізації повітря в приміщеннях. Електроаерозольний спосіб обробки виявляється дієвим, але для його широкого застосування необхідно розробити різноманітні установки для генерації заряджених аерозолів. Однією з головних труднощів є створення джерел заряджених частинок різних концентрацій, які б забезпечували керованість процесу розпилювання та зарядження аерозолю. Комбінація електростатичного розпилювання з іншими методами, такими як пневматичне і механічне розпилення, показує значні можливості підвищення ефективності процесу. Результати експериментів підтверджують ефективність електростатичного розпилювання, але для широкого впровадження потрібно дослідження комбінованих методів та розробка відповідних технологій та технічних засобів управління процесом. Роботи з аналізу досліджень та публікацій показують перспективність застосування електроаерозольних технологій у сільському господарстві, а також вказують на необхідність подальшого розвитку та вдосконалення цих методів. Оцінка можливостей та доцільності використання комбінованого способу генерації та стабілізації аерозолів шляхом математичного моделювання траєкторій руху частинок аерозолю. Використання математичного моделювання для визначення руху частинок аерозолю в електричних полях. Розвиток технології електроаерозольного оброблення є актуальним та перспективним напрямком для сільськогосподарського виробництва, проте для ефективного використання необхідно подальше дослідження та розвиток комбінованих методів та технологій. Ключові слова: аерозоль, електричне поле, пневмоканал, відцентровий розпилювач, рух частинки