Current state and prospects of energy-saving development of vegetable storage engineering systems in Ukraine and the world - Sukhodub, I.; Ilchenko, D. (Energy and Automation, 2025)
Збереження свіжості та якості овочів є важливим завданням для аграріїв у всьому світі, включаючи Україну. На тлі зростання цін на енергоносії, енергоефективність систем зберігання овочів стає особливо актуальною. Тому сучасні технології зосереджуються на розробці енергоощадних інженерних рішень для овочесховищ, спрямованих на зменшення енерговитрат та екологічного впливу. Особливу увагу приділяють оптимізації умов зберігання, автоматизованим системам керування мікрокліматом та використанню відновлюваних джерел енергії. У статті розглянуто сучасні тенденції та перспективи розвитку енергоефективних інженерних систем для овочесховищ в Україні та світі. Наголошено на важливості оптимізації мікроклімату для збереження продукції та мінімізації енергетичних витрат. Дослідження базується на аналізі наукових публікацій, нормативних документів та аналітичних даних щодо вентиляційних, холодильних систем та автоматизації мікроклімату овочесховищ. Проведено порівняльний аналіз традиційних та сучасних технологій зберігання, включаючи застосування чисельного моделювання гідроаеродинамічних процесів (CFD) для оцінки ефективності систем підтримки мікроклімату. Визначено, що інтеграція відновлюваних джерел енергії (сонячних панелей, теплових насосів, систем акумуляції холоду) суттєво знижує енергоспоживання овочесховищ. Використання CFD-моделювання дозволяє оптимізувати параметри повітрообміну, температури та вологості, що сприяє зменшенню втрат продукції та оптимізації енергоспоживання. Аналіз сучасних технологій свідчить про зростаючу роль інтелектуальних систем керування мікрокліматом, що дозволяють автоматично регулювати параметри повітряного середовища та забезпечувати оптимальні умови для збереження овочів. Впровадження енергоефективних технологій зменшує операційні витрати та мінімізує екологічний вплив. Досліджено концептуальні підходи до підвищення ефективності зберігання овочів, що базуються на поєднанні CFD-моделювання, автоматизованих систем керування мікрокліматом та інтеграції відновлюваних джерел енергії. Впровадження цих підходів сприятиме покращенню якості зберігання продукції, зниженню енергоспоживання та збільшенню економічної ефективності овочесховищ. Подальші дослідження у сфері CFD-моделювання є важливими для вдосконалення технологій розподілу повітряних потоків, вологості та температури, що дозволить підвищити ефективність інженерних систем для зберігання овочів. Ключові слова: мікроклімат овочесховищ, інженерні системи овочесховищ, енергоефективність, CFD-моделювання, відновлювальні джерела енергії, вентиляція