Computer model ofmotion of a particle on a fixed rough surfaces of second order - Nesvidomin, A. (Energy and Automation, 2017)
КОМП’ЮТЕРНІ моделі руху частинки по нерухомих шорстких поверхнях 2-го порядкуА. В. НесвідомінАнотація. Мета дослідження – розробка Maple-моделей руху частинки по всіх поверхнях 2-го порядку. На основі запропонованого методу формування законів руху частинки по шорстких поверхнях у внутрішніх їх координатах в проекціях на орти супровідних тригранників траєкторії було створено набір maple-моделей руху частинки по всіх лінійчатих шорстких поверхнях 2-го порядку. Завдяки розробленому комп’ютерному інструментарію стало можливим в інтерактивному режимі виконати дослідження траєкторно-кінематичних характеристик руху частинки по всіх поверхнях 2-го порядку, циліндричних поверхнях з ортогональними перерізами у вигляді трансцендентних кривих, гвинтових поверхнях. Це дало можливість аналізувати рух частинок при переміщенні сипкої сировини трубопроводами, подачі мінеральних добрив туконапрямниками до розсіювального диска, сепарування зернового вороху нахиленими коливальними площинами.Ключові слова: матеріальна частинка, шорстка поверхня, циліндр, однопорожнинний гіперболоїд обертання, параболоїд обертання