Вплив магнітного поля на зміну енергії активації при передпосівній обробці насіння
DOI:
https://doi.org/10.31548/energiya2021.01.017Анотація
Анотація. Підвищити врожайність сільськогосподарських культур та якість продукції можна за рахунок застосування електрофізичних методів передпосівної обробки насіння, серед яких перспективним є передпосівна обробка насіння в магнітному полі.
Для успішного впровадження магнітної обробки насіння у виробництво необхідно встановити режимні параметри обробки та їх оптимальні значення. Для цього необхідно встановити вплив магнітного поля на зміну енергії активації при передпосівній обробці насіння.
Метою дослідження було визначення зміни енергії активації при передпосівній обробці насіння сільськогосподарських культур в магнітному полі.
Для визначення зміни енергії активації експериментально досліджувалася зміна біопотенціалу насіння при його обробці в магнітному полі методом планування експерименту.
Було встановлено, що зміна біопотенціалу насіння залежить від квадрата магнітної індукції та швидкості руху насіння в магнітному полі.
Був отриманий аналітичний вираз, який пов’язує зміну енергії активації зі зміною біопотенціалу насіння, що дало змогу встановити залежність зміни енергії активації від режимних параметрів обробки.
Встановлено, що найбільше біопотенціал насіння та енергія активації змінюються при магнітній індукції 0,065 Тл, градієнті магнітного поля 0,57 Тл/м і швидкості руху 0,4 м/с. За такого режиму передпосівної обробки насіння сільськогосподарських культур енергія активації змінюється на 3,1 – 5,7 кДж/г-екв.
Ключові слова: магнітна індукція, швидкість руху насіння, біопотенціал, енергія активації, сільськогосподарські культуриПосилання
, Kutis, S.D., Kutis, T.L. (2017). Electromagnetic technologies in crop production. Part 1. Electromagnetic treatment of seeds and planting material Moscow: Ridero p 49.
Martínez, F. R., Pacheco, A. D., Aguilar, C. H., Pardo, G. P., Ortiz, E. M. Effects of magnetic field irradiation on broccoli seed with accelerated aging. Acta Agrophysica. 2014. Vol. 21(1)^ 63-73.
Zepeda-Bautista, R., Hernández-Aguilar, C., Suazo-López, F., Domínguez-Pacheco, A. F., Virgen-Vargas, J., Pérez-Reyes, C., Peón-Escalante, I. Electromagnetic field in corn grain production and health. Academic Journals. 2014. Vol. 13(1): 76-83.
Lysakov, A. A., Ivanov, R. V. (2014). Vliyaniye magnitnogo polya na sokhrannost' kartofelya [The influence of the magnetic field on the conservation of potatoes]. Uspekhi sovremennogo estestvoznaniya, 8, 103-106.
Nizharadze, T. S. (2013). Vliyaniye ekologicheskikh priyemov predposevnykh obrabotok semyan yachmenya na porazhennost' listosteblevymi boleznyami [The impact of environmental practices of presowing treatment of barley seeds on the incidence of leaf stem diseases]. Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta,6 (44), 56-58.
Ramalingam, Radhakrishnan (2018). Seed pretreatment with magnetic field alters the storage proteins and lipid profiles in harvested soybean seeds. Physiology and Molecular Biology of Plants, 24 (2), 343-347.
https://doi.org/10.1007/s12298-018-0505-8
Pietruszewski, S., Martínez, E. (2015). Magnetic field as a method of improving the quality of sowing material: a review. Int. Agrophys, 29, 377-389.
https://doi.org/10.1515/intag-2015-0044
Adler, Yu. P., Markova, E. V., Granovskiy, Yu. V. (1976). Planirovaniye eksperimenta pri poiske optimal'nykh usloviy [Planning an experiment when searching for optimal conditions]. Moskow: Nauka, 278.
Zablodskiy, M., Savchenko, V., Sinyavsky, O., Pliuhin, V. (2018). Interactions between Magnetic Field and Biological Objects of Plant Origin. 2018 IEEE 38th International Conference on Electronics and Nanotechnology, ELNANO 2018. Proceedings 8477484, 261-266.
https://doi.org/10.1109/ELNANO.2018.8477484
Kozyrskyi, V., Savchenko, V., Sinyavsky, O. (2018). Presowing Processing of Seeds in Magnetic Field. Handbook of Research on Renewable Energy and Electric Resources for Sustainable Rural Development. IGI Global, 576 - 620.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).