Електротехнологічні методи підвищення якості рослинних олив
DOI:
https://doi.org/10.31548/Анотація
Методи вилучення олії з рослинних матеріалів дещо відрізняються залежно від природи сировини та вмісту в ній власне оливи (олії). Саме через це протягом багатьох століть застосовувались різні методи видобутку олії з рослинної сировини: обробку спеціально підготовленої олійної сировини органічними розчинниками, відстоювання, центрифугування, дистиляція та фільтрування. До головних недоліків звичайної техніки екстракції відносять значну тривалість процесу екстрагування, а також використання великої кількості розчинника.
Основними методами нині є: механічна екстракція, хімічна екстракція, екстракція надкритичною рідиною, дистиляція парою та вакуумування. Дослідженнями останніх років встановлено, що найменш енергозатратними і перспективними є електрофізичні методи обробки сировини, засновані на використанні електромагнітної енергії. Зокрема, обґрунтовується застосування та підтверджується ефективність електрофізичних методів обробки олійної сировини щодо підвищення якості очищення та продуктивності виробництва рослинних олив.
Ключові слова: рослинні оливи, підвищення ефективності, електрофізичні методи очищення
Посилання
1. Kolyanovska, L. M. (2016). Pidvyshchennia yakosti roslynnykh olii pry ekstrahuvanni etylovym spyrtom z intensyfikatsiieiu nadvysokochastotnoi enerhii [Improving the quality of vegetable oils during extraction with ethyl alcohol with intensification of microwave energy]. Scientific Bulletin of the S.Z. Gzhytskyi LNUVMBT, 18 (1), Part 4, 75-80.
2. Bandura, V. M., Kolyanovska, L. M. (2013). Obrobka eksperymentalnykh danykh protsesu ekstrahuvannia roslynnykh olii mikrokhvylovym polem [Processing of experimental data on the process of extracting vegetable oils by microwave field]. Collection of scientific papers of the Odessa National Academy of Food Technologies. Odesa: ONAHT, 43 (2), 66-69.
3. Burdo, O.G. Svitlychnyi, P.I., Buyvol, S.M. (2009). Ekstrahuvannia olii z nasinnia amaranta v elektromahnitnomu poli [Extraction of oil from amaranth seeds in an electromagnetic field]. Materials of the collection "Microwave technologies in the national economy. Implementation. Problems. Prospects".. Ministry of Agricultural Policy of Ukraine. Southern Branch. Department. Radioelectronics Industry MAI. Odesa. 33–37.
4. Burdo, O.G., Buivol, S.M., Bandura, V.M. (2010). Kinetyka protsesu ekstrahuvanniav elektromahnitnomu poli [Kinetics of the extraction process in an electromagnetic fiel]. Coll. Sci. Proceedings of ONAKHT, 38 (2), 330–333.
5. Chervinskiy, L., Nazarenko, I, Didenko, O., Loboda, O, Kushlyk, R. (2020), Electrical properties of "water in castor oil" emulsion. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (6), 38-44.
6 . Haizhou, Li. (2002). Ultrasound and Microwave Assisted Extraction of Soybean Oil: A Thesis Presented for the Master of Science Degree, 67.
7. Amer, Ali. (2003). Scrutiny of Microwave Essential Oil Extraction. Malaysia Technology University,. 7.
8. Hupe, M. (2003). Effects of moisture content in cigar tobacco on nicotine extraction –similarity between Soxhlet and focused open-vessel microwave-assisted techniques, 1–2, 213–219.
9.. Osadchuk, P, Domuschi, D, Enakiev, Y,. Peretiaka, A.(2020). Lipin Study of the effect of ultrasonic field in purifying sunflower oil. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 26 (2), 486–491.
10. Topilin, G, Osadchuk, P, Bandura, V. (2005). Zasoby ochystky roslynnykh olii fizychnymy metodamy [Means for purifying vegetable oils by physical methods]. 5th International Scientific and Technical Conference “MOTROL’2005”, Lublin – Odesa, 7, 138 – 140.
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).