Дослідження електропривода комбінованого шнекового транспортера-подрібнювача-змішувача кормів
DOI:
https://doi.org/10.31548/energiya2022.06.094Анотація
Досліджено подрібнення кормів в залежності від зміни частоти обертання електропривода та довжини шнекового транспортера-подрібнювача-змішувача. При проведенні досліджень вирішувалися такі завдання: розробити нову конструкцію шнекового транспортера-подрібнювача-змішувача; розробити імітаційну модель силової частини і системи керування електропривода подрібнювача-змішувача; дослідити дослідницький стенд шнекового транспортера-подрібнювача-змішувача.
Під час виробництва продукції тваринництва до 50…70 % всіх витрат припадає на дольову частку приготування різнопланових соковитих кормів із коренеплодів. Економічна ефективність використання комплексу машин для приготування соковитих кормів не відповідає сьогоднішнім вимогам, а також вони мають низьку ефективність в господарствах.
Ці витрати істотно зменшуються, якщо виробництво кормів проводити не на спеціалізованих заводах, а безпосередньо на внутрішньогосподарських малих підприємствах, поєднуючи при цьому декілька операцій приготування кормів в одну суміжну операцію, наприклад, операції підготовки коренеплодів, подрібнення та переміщення подрібнених частин, їх змішування з іншими необхідними компонентами згідно раціону тощо.
На основі висунутої наукової гіпотези передбачається, що такі об’єднувальні операції приготування соковитих концентрованих кормів можна виконувати одним робочим органом – комбінованими шнековими механізмами. Цим досягається мінімізація енергетичних витрат процесу переробки коренеплодів шляхом внесення необхідних коректив у роботу технологічного обладнання або лінії для приготування кормів.
Розроблено дослідницький стенд для подрібнення, змішування і транспортування кормів, який дозволяє виявляти характер залежності зміни степені подрібнення від частоти обертання електропривода та довжини шнекового транспортера-подрібнювача-змішувача, моделювати силову частину і систему керування електропривода подрібнювача-змішувача.
Ключові слова: електропривод, транспортер-подрібнювач-змішувач, частотний перетворювач, дослідницький стенд, асинхронний двигун
Посилання
Ramsh V. Yu., Sharshon V. L. Doslidzhennia avtomatyzovanoho elektroobladnannia dlia dozuvannia podribnenykh korenebulboplodiv [Research of automated electrical equipment for dosing crushed root vegetables]. Available at: http://dsp.bati.nubip.edu.ua/xmlui/handle/123456789/97
Korchemnyi M. O., Klendii P. B., Potapenko M. V. (2011). Teoretychni osnovy avtomatyky [Theoretical basics of automation]. Ternopil: Navchalna knyha Bohdan, 304.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).