Інформаційна система експертиз радіаційної безпеки - Tkachenko, O.; Kutsenko, V. (Енергетика і автоматика, 2019)
Анотація. Радіаційна безпека є однією із важливих складових екологічної безпеки загалом. Радіаційний контроль є необхідним не лише в контексті виробництва і використання ядерної зброї, а й для країн, які мають розвинену інфраструктуру атомної енергетики або постраждали від радіаційних викидів (Україна, Білорусія, Японія та інші). Процес управління в цій сфері є досить наукоємним і, зрозуміло, вимагає ретельного обліку всіх дозвільних документів, висновків та звітності. В Україні функціонує Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ). Він здійснює науково-дослідну діяльність, готує нормативні документи, експертні висновки у зазначеній сфері. На підприємстві функціонувала застаріла інформаційна система, призначена для обліку, контролю термінів і стану виконання експертиз і договорів, підготовки звітності. Метою дослідження є виявлення недоліків існуючої системи обліку експертиз ДНТЦ ЯРБ, проектування та реалізація програмного забезпечення, яке вирішить проблеми в наявній системі обліку експертиз у сфері ядерної та радіаційної безпеки. У цій статті пропонується опис технологій модернізації цієї системи, зокрема, запропоновано оновлену структуру, розширений функціонал, програмну реалізацію окремих модулів. Програмне, апаратне забезпечення та окремі програмні рішення в рамках завдань відповідають стандартам життєвого циклу розробки програмного забезпечення, організації баз даних, верифікації і документування. Інструментальною платформою розробки є .NET і мова С#. Ключові слова: радіаційна, безпека, система, експертиза, облік