Розробка методики ідентифікації математичних моделей технологічних об’єктів з невизначеностями - Lutska, N. (Енергетика і автоматика, 2019)
Анотація. При практичній реалізації робастних методів керування для технологічних об’єктів виникла проблема поряд з ідентифікацією математичної моделі об’єкта ідентифікації невизначеностей. При цьому постає декілька питань: вибір структури невизначеностей; розрахунок множини невизначеностей. Метою роботи є розробка узагальненої методики ідентифікації математичних моделей технологічних об’єктів, що орієнтовані на робастне керування. Це дозволить ефективно застосовувати робастні системи керування та призведе до підвищення енергоефективності системи в цілому. У роботі запропоновано дві методики ідентифікації математичних моделей з інтервальними невизначеностями: емпіричний та з використанням рандомізації. Методика побудована на поетапних процедурах, що включають проведення експерименту, ідентифікацію параметрів в номінальному режимі, а також ідентифікацію інтервальної невизначеності параметрів математичної моделі. Застосування методів рандомізації, зокрема бутстрепу та «Складального ножа» на етапі ідентифікації номінальної моделі та інтервальної невизначеності дозволяє зменшити кількість та час проведених експериментів, а також підвищить точність отриманих оцінок. Перевагами обох методик є простота та інтуїтивна зрозумілість отриманих рішень. Ключові слова: математична модель, ідентифікація, невизначеність, технологічний об’єкт