Вплив відхилення напруги на енергетичні характеристики вентиляційних установок - Sinyavsky, A.; Savchenko, V.; Pylypchuk, O.; Melnyk, M. (Енергетика і автоматика, 2020)
Анотація. Відхилення напруги від номінального значення призводить до збитків, які мають електромагнітну і технологічну складову. Внаслідок відхилення напруги змінюється кутова швидкість електродвигуна, що обумовлює зміну технологічних характеристик вентилятора. Проте не проводилися дослідження з впливу відхилення напруги на енергетичні характеристики вентиляційних установок. Мета дослідження – встановлення впливу відхилення напруги на енергетичні характеристики вентиляційних установок. При відхиленні напруги змінюються постійні і змінні втрати в асинхронному електродвигуні. Запропоновано проводити енергетичну оцінку вентиляційної установки за питомою витратою електроенергії. Проведено теоретичні та експериментальні дослідження впливу відхилення напруги на енергетичні характеристики вентиляційних установок. Отримано залежності продуктивності, потужності вентиляційної установки та питомої витрати електроенергії від напруги. Встановлено, що при зниженні напруги на 20 % продуктивність вентиляційної установки знижується до 3 %, потужність – до 8 %, а питома витрата електроенергії зростає на 15 %. Ключові слова: вентиляційна установка, потужність, продуктивність вентилятора, питома витрата електроенергії