Розробка інтелектуальної системи управління молокозаводом для забезпечення енергоефективного використання технологічного обладнання - Savchuk, O.; Zaiets, N.; Shtepa, V.; Gritsenko, N. (Енергетика і автоматика, 2020)
Анотація. Нині виникає необхідність вдосконалення автоматизованої системи управління шляхом створення інтелектуальної системи, що дозволить комплексно оцінювати техніко-економічні показники функціонування технологічного комплексу багатоасортиментного виробництва та формувати план енергоефективного керування технологічним обладнанням. Для досягнення цієї мети доцільно використовувати системи підтримки прийняття рішень на базі використання алгоритмів, процедур, методів когнітивного підходу на основі нейронних мереж Метою дослідження є розробка інформаційного забезпечення інтелектуальної системи управління молокозаводом для забезпечення енергоефективного використання технологічного обладнання. В статті представлено розробку інтелектуальної системи керування багатоасортиментним виробництвом із використанням інтелектуальної системи енергоефективного керування технологічним обладнанням, яка швидко і оперативно в режимі реального часу приймає оптимальне рішення щодо керування технологічного комплексу молочного виробництва, що сприяє підвищенню ефективності його функціонування. Cформована структура бази даних інтелектуальної системи та визначено етапи створення інтелектуальної системи управління енергоефективним використанням технологічного обладнання, яка враховує особливості функціонування окремих агрегатів технологічного комплексу. Проведено розрахунок економії електроенергії при виготовленні деяких видів продукції за тиждень для порівняння енергоефективності роботи підприємства за сценарієм, що заданий інтелектуальною системою та в звичайному режимі. Ключові слова: інтелектуальна система, енергоефективність, інформаційне забезпечення, нейронні мережі, багатоасортиментне виробництво