Вдосконалення захисту розподільних секціонованих ліній з джерелами розподіленої генерації (ДРГ) - Omelchuk, A.; Voloshchyn, S.; Martyniuk, L.; Kaidenko, Yu. (Енергетика і автоматика, 2020)
Анотація. При живленні від резервного джерела струми короткого замикання на захищуваній ділянці значно менші уставки струмової відсічки, встановленої на секціонуючому пункті, тому в цьому випадку струмова відсічка виявляється неефективною. У випадках, коли максимальні струмові направлені захисти (МСНЗ) не забезпечують необхідної чутливості, на секціонованих лініях та лініях з ДРГ доцільно застосовувати дистанційні захисти з залежною витримкою часу. Підвищення чутливості захисту при цьому обумовлене значним пониженням напруги на шинах ДРГ при зовнішніх коротких замиканнях через відносно більший реактивний опір генераторів малої і середньої потужності. Різні режими роботи секціонованих ліній з ДРГ характеризується зміною напрямку перетікання струму навантаження і струму короткого замикання. Тому на таких лініях можуть бути застосовані максимальні струмові направлені захисти, які забезпечують селективну дію суміжних комплектів захисту ліній в різних режимах їх роботи. Застосування захистів з незалежною витримкою часу призводить до накопичення великої витримки часу для захисту, встановленому на головному вимикачі (особливо, при встановленні на лінії декількох секціонуючих вимикачів), що ускладнює узгодження захистів головних ділянок ліній з захистами живлячих підстанцій. У статті розглянуті проблеми вдосконалення релейного захисту для розподільчих мереж з джерелами розподіленої генерації (ДРГ). Приділена увага особливостям роботи захисту при різних режимах роботи таких мереж, а саме: нормальному та післяаварійному. Захист ліній з ДРГ повинні задовольняти загальні вимоги забезпечення необхідної чутливості, селективності дії при різних видах пошкоджень. Труднощі в забезпеченні необхідної чутливості при використанні МСЗ та СВ в таких мережах викликані малим рівнем струмів короткого замикання від резервних джерел. Наведено особливості виконання релейного захисту в секціонованих мережах при живленні їх від ДРГ. Обгрунтовано доцільність використання дистанційних пускових органів дистанційного захисту для підвищення чутливості захисту секціонованих ліній з ДРГ. Ключові слова: розподільчі мережі, секціонування, релейний захист, коротке замикання, розподілені джерела генерації, селективність, максимальний струмовий захист, струмова відсічка