Розробка технологічної лінії отримання льнотрести - Shelimanova, O.; Tkachenko, V. (Енергетика і автоматика, 2020)
Анотація.. Інтенсифікація одного з найбільш енергоємних процесів – процесу сушіння матеріалу – сприяє як створенню енергозберігаючих технологій переробки продукції рослинництва,так і вирішенню задачі одержання висушеного матеріалу заданої якості. Мета цього дослідження – розробка енерго - і ресурсозберігаючої технології промислового приготування лляної трести. У попередніх дослідженнях авторів показано, що екстрагування стебел льону водою перед стадією мочки сприяє скороченню часу до настання основної фази бродіння пектинових речовин. Ефект впливу гідротермічної обробки на наступне просочення зростає з підвищенням температури, особливо різко це зростання відбувається при температурах понад 60 0С. У результаті досліджень розроблений термобіологічний спосіб мочки стебел льону, який покладено в основу технологічної лінії, яка поєднує процеси мочки лляної соломи, промивки, дезодорації та сушки отриманої лляної трести з наступною її гідротермічною обробкою. Режим роботи лінії – дискретно-безперервний. Обробка сировини здійснюється в контейнерах спеціальної конструкції, які забезпечують занурення сировини в рідину, його переміщення за технологічними операціями Після завантаження контейнер занурюється в бак першої гідротермічної обробки, де знаходиться в підігрітій воді при температурі 90…95 0С. Далі вимочена сировина перезавантажується в бак другої гідротермічної обробки для зупинки мікробіологічного процесу і якісної промивки матеріалу в підігрітій воді при температурі 50…70 0С. Завдяки інтенсифікації процесу в 3…5 разів за рахунок створення відповідного аеродинамічного та тепловологісного режимів конвеєрна триярусна установка модернізована в одно стрічкову, в останніх зонах якої лляна треста доводиться до кондиційної вологості за рахунок обробки пароповітряною сумішшю. Дослідно-промислова перевірка роботи технологічної лінії показала, що загальна тривалість основного процесу скорочується в 1.5…2 рази, знижуються питомі витрати теплоти, електроенергії, води (на 20…30 %) та збільшується вихід довгого волокна (на 0.5…1.0 %) при покращенні його якісних показників, збільшується ступінь механізації технологічних операцій. Ключові слова: лляна треста., гідротермічна обробка, конвеєрна сушильна установка