Вплив домішків металів на ерозійний знос композиційних контактів - Mrachkovskyi, A. (Енергетика і автоматика, 2020)
Розглянуті питання впливу режимів комутації, навколишнього середовища та контактного матеріалу на електроерозійну стійкість контакт-деталей комутаційних апаратів. Обґрунтовані можливості і заходи щодо підвищення надійності та ефективності застосування комутаційних апаратів в електроустановках сільського господарства за рахунок застосування ерозієстійких контактних матеріалів на основі дослідження фізико-механічних властивостей інгредієнтів композиційного контактного матеріалу при комутації струму; обґрунтований склад інгредієнтів в композиційному матеріалі для контакт-деталей комутаційних апаратів. Наводяться результати досліджень електроерозійної стійкості композиційного матеріалу в залежності від складу інгредієнтів та їх фізико-механічних властивостей. Теоретично встановлено і експериментально підтверджено, що електрична ерозія в основному визначається мікроструктурою матеріалу та зміною фізико-механічних властивостей інгредієнтів на робочій поверхні контакт-деталей при комутації струму. Встановлені фактори, що забезпечують підвищену дугостійкість за рахунок термоемісійних властивостей складів композицій контактів, які керують фазовими перетвореннями при хімічних реакціях, процесами міграції, дифузії та обґрунтовано теорію механізму переміщення опорних точок дуги по робочій поверхні електричних контактів. Встановлена можливість застосування композиційних електричних контактів з термоемісійними властивостями в комутаційних електричних апаратах при дуговій комутації струму. Ключові слова: електроерозійна стійкість, знос контактів, мікроструктура поверхні контакту, катод, анод, масоперенос