Енергоефективність як інструмент розвитку сучасного закладу вищої освіти - Okushko, O.; Radko, I.; Nalyvaiko, V. (Енергетика і автоматика, 2023)
Наведено нові наукові результати експериментальних досліджень, які стосуються аналізу низької енергоефективності міського житлово-комунального теплопостачання, на прикладі закладів вищої освіти. Метою дослідження є скорочення витрат на опалення у громадських та навчально-виробничих будівлях закладів вищої освіти На основі використання аналізу стану енергоефективності в житлово-комунальному господарстві встановлено ряд основних факторів, що впливають на зменшення енергоефективності. Серед основних, що потребують досліджень, можна виділити, в першу чергу, недостатню увагу до стимулювання питань з енергоефективності, застаріле обладнання та низька кваліфікація обслуговуючого персоналу На основі результатів досліджень було визначено пріоритетні напрямки зниження втрат тепла та системи опалення досліджуються шляхом удосконалення теплофізичних характеристик огороджувальних конструкцій будівель, впровадження теплових екранів для радіаторів, нарешті, розробки та впровадження автоматизованих систем реєстрації та моніторингу регулювання потоку теплоносія до теплових пунктів. Отримані результати досліджень мають важливе практичне значення при розробці системного, державного підходу при розроблені організаційно-економічні рекомендації з підвищення якості енергозабезпечення, енергоощадності та енергоефективності. Запропоновано заходи з енергозбереження, які сприятимуть підвищенню ефективності виробничої діяльності підприємств, де внаслідок зношення експлуатаційного обладнання втрачається до 35 – 40 % енергоресурсів. Ключові слова: енергоспоживання, система, управління, енергоресурси, кошти, втрати, економія, енергоносій, електрична енергія, теплова енергія