Децентралізоване координаційне керування неперервними багатозональними об’єктами - Dubovoi, V.; Yukhymchuk, M. (Енергетика і автоматика, 2023)
Розподілені неперервні багатозональні об’єкти розповсюджені як у виробництві, так і у побуті. Централізовані та ієрархічні системи керування ними мають жорстку структуру зв’язків і їх важко масштабувати. Це ускладнює їх застосування до об’єктів з частими і швидкими змінами структури та вимог. Авторами запропоновано новий підхід до децентралізованої координації керування багатозональними тепловими об’єктами, проте проблема координаційного керування станом неперервних багатозональних розподілених об’єктів з динамічною структурою та змінними вимогами досі не знайшла ефективного вирішення. Метою роботи є узагальнення підходу до децентралізованої координації керування розподіленими системами з багатозональними об’єктами неперервного типу. Результати роботи ґрунтуються на методах теорії автоматичного керування, теплотехніки та імітаційному моделюванні. У роботі узагальнено методологію децентралізованої координаційного керування, зокрема модель розподіленої системи керування багатозональним неперервним об’єктом, метод децентралізованої координації на основі глобально-локального критерію, принцип ближньої дії, підходи до активної і пасивної ідентифікації параметрів системи, метод прогнозування стану системи на основі аналізу просторово-часового спектру станів об’єкта. На основі теоретичних досліджень запропонована децентралізована система керування мікрокліматом у приміщеннях. Подальші дослідження передбачається спрямувати на задачі децентралізованої координації нелінійними об’єктами та на розширення сфери практичного застосування децентралізованої координації. Ключові слова: децентралізована координація, багатозональні об’єкти, принцип ближньої дії, локально-глобальний критерій