Підвищення пропускної здатності ліній електропередавання в післяаварійному режимі - Omelchuk, A.; Zakolodyazhnyi, V. (Енергетика і автоматика, 2023)
Пункти АВР використовуються для підвищення надійності електропостачання споживачів, які доцільно встановлювати у розподільних електричних мережах та мережах споживачів при електропостачанні виробничих процесів, технологія яких не допускає навіть короткочасних перерв в електропостачанні. Мета дослідження: обґрунтування місця встановлення пункту АВР для взаємного резервування ліній електропередавання; визначення впливу поздовжньої ємнісної компенсації на пропускну спроможність електропередавання в післяаварійному режимі; визначення впливу компенсації реактивної потужності на економічність післяаварійного режиму електропередавання. В статті розглядається спосіб підвищення пропускної спроможності електропередавання в післяаварійному режимі, внаслідок якого до однієї з працюючих ліній електропередавання напругою 10 кВ за допомогою пункту автоматичного вмикання резерву (АВР) підключається суміжна (резервована) лінія. Однак ефективність такого резервування в більшості випадків виявляється низькою через обмежену пропускну спроможність магістральних ділянок взаєморезервованих ліній з меншими перерізами проводів на кінцевих ділянках обох взаєморезервованих ліній, що споруджувалися як радіальні. У результаті такого резервування є підвищені втрати активної потужності і напруги, і, як наслідок, недопустиме відхилення напруги у віддалених вузлах навантаження резервованої лінії електропередавання. З метою покращення параметрів режиму роботи електропередавання пропонується застосування в схемі пункту АВР пристроїв поздовжньої ємнісної компенсації і компенсації реактивної потужності. Ключові слова: резервування, відхилення напруги, конденсаторні батареї, лінії електропередавання, пропускна здатність