Використання результатів роботи української метеорної мережі в процесі викладання фізики здобувачам освіти навчально-наукового інстиутуту енергетики, автоматики і енергозбереження НУБІП України - Hrudynin, B. (Енергетика і автоматика, 2023)
Представлено особливості методів фіксації метеорів шляхом організації мережі кореспондуючих пунктів спостережень - постійно діючих спостережних станцій, розташованих на території України з відповідним технічним і програмним забезпечення для проведення базисних та односторонніх спостережень метеорів в радіодіапазоні довжин електромагнітних хвиль. Це сприяє вирішенню стратегічних проблем дослідження метеорів, структури і еволюції метеорних роїв та потоків, взаємодії метеороїдів з атмосферою Землі та їх хімічного складу. Науково-технічною продукцією спостережних станцій є результати високоточних базисних або односторонніх спостережень метеорів у радіодіапазоні довжин електромагнітних хвиль, фундаментальних і прикладних науково-технічних досліджень. Мета дослідження – розглянути принцип роботи української метеорної спостережної мережі, окремого метеорного апаратурно-програмного комплексу зі спостереження метеорів у радіодіапазоні електромагнітних хвиль з використанням методу прямого розсіювання на метеорних слідах сигналів потужних FM-станцій радіомовлення з можливістю подальшої обробки і представлення даних здобувачами освіти спеціальностей 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», 144 «Теплоенергетика», 174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка» Навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України в процесі вивчення фізики. Обробка експериментальних даних проводилася студентами зазначених спеціальностей під керівництвом автора при вивченні фізики. Описано результати обробки статистичних даних метеорних вторгнень і їх графічне представлення здобувачами освіти зазначених спеціальностей в процесі опанування фізики. Перспективи - впровадження в роботу до кінця 2024 р сьомої приймальної станції в м. Києві (студентське містечко НУБіП України) – сьомого метеорного апаратурно-програмного комплексу, як складника української метеорної спостережної мережі. Ключові слова: метеор, метеорний потік, українська метеорна спостережна мережа, метеорний апаратурно-програмний комплекс