Наукові основи побудови інноваційної інтелектуальної системи керування виробництвом ентомофагів - Chernova, I.; Lysenko, V. (Енергетика і автоматика, 2024)
Статтю присвячено питанню вдосконалення інформаційно-технічного забезпечення виробництва ентомофагів, зокрема, науковим основам побудови інноваційної інтелектуальної системи керування виробництвом ентомофагів. Мета дослідження – розробити наукові основи побудови інноваційної інтелектуальної системи керування виробництвом ентомофагів. Об’єктом дослідження є процес керування виробництвом ентомофагів. Методи дослідження – структурний синтез, онтолого-синергетичний та нейромережевий підходи, аналіз ієрархій Т. Сааті, мережа Байеса, когнітивний та кореляційний аналіз, комп’ютерне моделювання. Розроблено інноваційну інтелектуальну систему керування виробництвом ентомофага бракон (Habrobracon hebetor) на основі використання результатів власних досліджень, технологічного досвіду фахівців та сучасних методів інтелектуального аналізу даних. Наведено структуру системи керування. Процеси керування, програмні засоби та інновації системи керування відображено у вигляді асоціативної карти. Розроблено онтологію процесів інноваційного інтелектуального керування виробництвом ентомофага бракон. Наведено базу знань інноваційної інтелектуальної системи керування виробництвом ентомофага бракон у вигляді фактів та продукційних правил. Результати дослідження підвищують рівень інтелектуалізації процесів керування виробництвом ентомофагів, зменшують невизначеності у процесах керування, підвищують рівні інформатизованості та компетентності оператора-технолога та є підставою для розроблення теорії прийняття рішень у виробництві біологічних засобів захисту рослин. Ключові слова: виробництво ентомофагів, інтелектуальна система керування, інновації, процеси керування