Система управління процесом приготування опари на основі моделі регресійного дерева - Zaiets, N.; Lutska, N.; Vlasenko, L. (Енергетика і автоматика, 2024)
Розроблена модель машинного навчання для системи управління процесом приготування опари на хлібозаводі, яка включає моніторинг, контроль та прогнозування якості опари. Система управління дозволить забезпечити постійний аналіз параметрів опари, таких як температура, вологість, підйомна сила та титранова кислотність, що забезпечить вчасне виявлення відхилень в якості опари та уникнення виробничих проблем. Крім того, вона сприятиме автоматизації процесу контролю якості та забезпечить стабільність виробничих процесів, що позитивно позначиться на репутації підприємства та задоволенні потреб споживачів. У рамках дослідження було розглянуто сім моделей машинного навчання, включаючи три лінійні та чотири різновиди бінарних дерев рішень. Проведений аналіз найкращої моделі – регресійного дерева рішень, підтверджена її ефективність та обґрунтованість отриманої ієрархічної структури, зокрема щодо передбачення важливих показників опари з високим ступенем достовірності, що свідчить про її потенціал у практичних застосуваннях у виробництві. Ключові слова: опара, хлібозавод, машинне навчання, модель, прогнозування, дерево рішень