Дослідження показників надійності електромагнітних пускачів ПМЛ-2100 - Korobskyi, V.; Vasiuk, V.; Kostenko, A. (Енергетика і автоматика, 2025)
Запропоновано заміну серійних контакт-деталей на основі срібла експериментальними контактними вузлами на основі міді. Для визначення працездатності та виробничої експлуатації дослідних контактів були проведені кліматичні випробування контактних матеріалів. Внаслідок зміни контактного опору і маси зразків контактних матеріалів на основі міді з термодинамічно стійкими домішками та на основі петрографічного аналізу продуктів їх взаємодії оцінено перехідний опір та корозійну тривкість електроконтактних матеріалів в хімічно активних середовищах. Показано стабільний перехідний опір та високу корозійну тривкість досліджених мідних матеріалів у середовищах NH3 i CO2+H2O. Для визначення працездатності пускачів були здійснені випробування на комутаційну зносостійкість. Ці дослідження проведені для серійних контактних частин електромагнітних пускачів ПМЛ-2100О4 та металокерамічних контактних частин на основі міді з домішками металів та термодинамічно стійких сполук. З метою підвищення надійності контактної системи електромагнітного пускача і реле в цілому пропонується замінити серійні контактні частини на контактні частини на основі міді. Ключові слова: надійність електромагнітних пускачів, контактні матеріали на основі міді, перехідний опір, корозійна тривкість, комутаційна зносостійкість, кліматичні випробування