(untitled) (Енергетика і автоматика, 2025)
Заблодський Микола Миколайович – відомий вчений в галузі електромеханіки, доктор технічних наук, професор, заслужений працівник освіти України. Народився 11 березня 1950 р. у м. Первомайську Луганської області. У 1973 році закінчив Донбаський державний технічний університет (зараз у складі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля), здобув кваліфікацію інженера - електромеханіка. З 1973 по 1979 – інженер, провідний інженер, провідний конструктор спеціального проектно-конструкторського і технологічного бюро Псковського електромашинобудівного заводу. У 1979 році М. М. Заблодський повернувся до Донбаського державного технічного університету, де працював асистентом кафедри електричних машин і апаратів, науковим співробітником. Після закінчення заочної аспірантури Московського гірничого інституту у 1991 році захистив кандидатську дисертацію. У 1995 році Заблодському М.М. присвоєно вчене звання доцента. З 1995 по 2005 роки – декан факультету автоматизації та електротехнічних систем, з 2000 р. – одночасно завідує кафедрою електричних машин та апаратів. З 2005 р. працює проректором з наукової роботи і продовжує завідувати кафедрою. У 2008 році в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» захистив докторську дисертацію. У тому ж році йому було присуджено вчений ступень доктора технічних наук і вчене звання професора. З 2011 по 2014 рік працював першим проректором з навчальної роботи. З 2015 року починається новий етап трудової діяльності М. М. Заблодського у Національному університеті біоресурсів і природокористування України на посаді професора кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій. Ініціатор та безпосередній виконавець розробки та впровадження в навчальний процес концепції розвитку інноваційної складової потенціалу студента. Науково-методичний доробок Заблодського М.М. складає понад 325 наукових та навчально-методичних праць, з них 13 монографій, 10 навчальних посібників, він має видатні праці, що дістали міжнародного визнання. Заблодський М.М. веде плідну науково-дослідну роботу за замовленням державних органів управління і підприємств. Був науковим керівником 12 науково-дослідних робіт по створенню теплоелектромеханічних комплексів і енергоощадних технологій для конверсії біомаси та техногенних відходів у паливо, біологічні корми та добрива, виконаних за замовленням Міністерства освіти і науки України. Промислово-дослідні зразки поліфункціональних перетворювачів і енергоощадних технологій демонструвались на спеціалізованих міжнародних виставках «Вугілля», «Високі технології» у 2010-2015 рр. Автор 58 патентів на розробки, які впроваджені на 26 підприємствах гірничо-металургійного та агропромислового комплексів України і Грузії. Нині М.М. Заблодський є науковим керівником проєкта, що виконується за замовленням Міністерства освіти і науки України. Заблодський М.М. бере активну участь у співробітництві із зарубіжним організаціями та університетами. У 2008 – 2009 рр. був керівником спільного міжнародного українсько-угорського проєкту «Фізичне і математичне моделювання процесів твердіння», результати якого впроваджено на Дунауйварошському меткомбінаті. У 2014 році в співавторстві з колегами Чеського технічного університету підготував навчальний посібник «САПР електромеханічних перетворювачів» з грифом Міністерства освіти і науки України. У 2019 – 2021 рр. здійснював наукове керівництво білатеральним українсько-індійським проєктом «Науково-технічні основи створення комплексу енерготехнологічної переробки біомаси для отримання речовин з новими властивостями і підвищення їх комерційної цінності». Професор М. М. Заблодський приймає активну участь у підготовці і атестації наукових кадрів. Створив наукову школу за напрямом «Поліфункціональні електромеханічні перетворювачі енергії та енергоресурсозберігаючі технології на їх основі». Підготував чотири кандидата наук, два доктора філософії і одного доктора наук, нині є науковим керівником чотирьох аспірантів і науковим консультантом докторанта. Він член спеціалізованої вченої ради Національного університету біоресурсів зі спеціальності 05.09.03 “Електротехнічні комплекси і системи ” із захисту докторських дисертацій. Заблодський М.М. – головним редактор електронного фахового видання «Енергетика і автоматика». За видатні науково-педагогічні досягнення М. М. Заблодський нагороджений Почесним знаком «Шахтарська слава» ІІІ ступеня Міністерства вугільної промисловості СРСР, Почесною Грамотою Міністерства освіти і науки України, Знаком «За наукові досягнення» Міністерства освіти і науки України, Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України, Нагрудним знаком «Відмінник освіти» Міністерства освіти і науки України, у 2021 році йому присвоєно Почесне звання «Заслужений працівник освіти України». Редакційна колегія журналу «Енергетика і автоматика» щиро вітає Миколу Миколайовича з ювілеєм, зичить йому міцного здоров’я, подальших творчих успіхів у його визначній діяльності.