Вплив несиметрії напруги на енергетичні характеристики молочнихнасосів - Синявський, О. Ю.; Савченко, В. В.; Пруднікова, Н. Д.; Федосєйкін, В. М. (Енергетика і автоматика, 2025)
Відхилення та несиметрія наруги мають найбільший вплив на електроприводи виробничих машин і механізмів. Несиметрія напруги призводить до збитків, які мають електромагнітну і технологічну складову. Дослідження із впливу несиметрії напруги на технологічні характеристики робочих машин і механізмів показали, що при несиметрії напруги зменшується їх продуктивність. Проте відсутні дослідження з впливу несиметрії напруги на енергетичні характеристики молочних насосів. Мета дослідження – встановлення впливу несиметрії напруги на енергетичні характеристики молочних насосів. При несиметрії напруги змінюються постійні і змінні втрати в асинхронному електродвигуні. Проводити енергетичну оцінку електропривода молочного насоса доцільно за питомою витратою електроенергії. Проведено дослідження впливу несиметрії напруги на енергетичні характеристики відцентрованого молочного насоса. Отримана залежність питомої витрати електроенергії від зміни жорсткості механічної характеристики електродвигуна, яка обумовлена несиметрію напруги. Встановлено, що при несиметрії напруги зростають ковзання та втрати потужності. Внаслідок цього зростають питомі втрати електроенергії в молочних насосах. Ключові слова: молочний насос, несиметрія напруги, потужність, продуктивність насоса, питома витрата електроенергії