Підготовка пшеничної соломи до зброджування впливом електромагнітного поля трансформатора тесла - Клендій, П. Б. (Енергетика і автоматика, 2025)
Найпоширенішим відходом сільськогосподарського виробництва є солома різних культур і, зокрема, солома пшениці. У час енергетичного дефіциту солому можна використовувати, як енергетичний ресурс двома способами: перший – це пряме спалювання і отримання теплової енергії, а другий – це її зброджування. При цьому крім отримання біогазу, ще отримають високо мінералізоване органічне добриво, яке при внесенні в грунт буде покращувати його родючість. Як видно, другий спосіб використання соломи більш раціональний, але вимагає більш складного обладнання та наукового підходу до процесу метаногенезу, оскільки солома містить лігнін, який надає жорстку структуру і робить її стійкою до біологічного розкладання. Тому перед зброджуванням необхідно провести попередню обробку соломи, щоб зруйнувати лігнін і дати доступ мікроорганізмам до полісахаридів целюлози і геміцелюлози. Для деградації соломи існують різні способи, а саме: механічний, хімічний, біологічний, фізичні, термічні або комбіновані. Використання того або іншого способу вимагає техніко-економічного обґрунтування. Тобто потрібно враховувати питомі витрати енергії, вартість обладнання, хімікатів та екологічність процесу. Щоб змінити структуру соломи, можна використовувати високочастотні електромагнітні поля, які генеруються трансформатором Тесла. Перед обробкою солому подрібнюють і замочують у водопровідній воді і після цього піддають впливу електромагнітного поля високої частоти. Під дією високочастотного електромагнітного поля проходить руйнування клітинних органел соломи, що дозволить покращити і пришвидшити процес зброджування, оскільки складні сполуки такі, як полімери розщеплюються та розчиняються на мономерні одиниці через ферментативно каталізовану реакцію з водою. Також під дією високочастотного електромагнітного поля відбуваються зміни не тільки в тканинах, які піддаються безпосередньому впливу, але також системно у віддалених тканинах стебла. Ключові слова: високочастотне електромагнітне поле, пшенична солома, трансформатор Тесла, енергетична ефективність