Оцінка енергетичних характеристик вітрового потоку - Рамш, В .Ю.; Потапенко, М. В.; Шаршонь, В. Л.; Дарморіс, П. М. (Енергетика і автоматика, 2025)
Вітер є відновлюваним та екологічно чистим джерелом енергії на відміну від викопного палива, яке забруднює нижній шар атмосфери. Оцінка характеристик вітрового потоку має важливе значення для забезпечення надійності та ефективності вітроенергетичних систем. Точне визначення статистичного розподілу швидкості вітру є дуже важливим при оцінці енергетичного потенціалу конкретної місцевості. Ця інформація є необхідна для розробників вітроенергетичних установок, що дозволяє мінімізувати витрати на їх виробництво. Метою дослідження є аналіз та оцінка енергетичних характеристик вітрового потенціалу. Моделювання вітрового потенціалу є необхідним як для вибору раціональної структури вітроенергетичної установки, так і для побудови енергоефективних алгоритмів керування режимами роботи генеруючих установок автономної системи електропостачання. Модель зміни швидкості вітру, складена на основі розподілу Вейбулла, дозволяє вибрати вітроенергетичну установку та якісно оцінити її енергетичні характеристики. При виборі типу вітроенергетичної установки та розрахунку її річного енерговиробництва не можна виходити тільки із середньорічної швидкості вітру для даної місцевості, необхідно враховувати дані про повторюваність різних швидкостей вітру, які, як правило, апроксимуються функцією розподілу Вейбулла. Викладено методику визначення параметрів функції Вейбулла, що відображають густину розподілу ймовірностей швидкостей потоку вітру на заданій базовій висоті над поверхнею з використанням доступних даних про середню швидкість на цій висоті та її повторюваність за градаціями. Це важливо для забезпечення стабільності та надійності енергосистеми, оскільки знижується ймовірність перебоїв у подачі електроенергії, забезпечуючи тим самим більш рівномірний розподіл навантаження. Таким чином, оцінка характеристик вітрового потоку має важливе значення для забезпечення надійності та ефективності вітроенергетичних систем. Ключові слова: вітроенергетична установка, вітровий потенціал, швидкість вітру, повторюваність швидкостей вітру, функція розподілу, прогнозування