Електротехнологічні методи підвищення якості рослинних олив - Червінський, Л. С.; Радько, І. П. (Енергетика і автоматика, 2025)
Методи вилучення олії з рослинних матеріалів дещо відрізняються залежно від природи сировини та вмісту в ній власне оливи (олії). Саме через це протягом багатьох століть застосовувались різні методи видобутку олії з рослинної сировини: обробку спеціально підготовленої олійної сировини органічними розчинниками, відстоювання, центрифугування, дистиляція та фільтрування. До головних недоліків звичайної техніки екстракції відносять значну тривалість процесу екстрагування, а також використання великої кількості розчинника. Основними методами нині є: механічна екстракція, хімічна екстракція, екстракція надкритичною рідиною, дистиляція парою та вакуумування. Дослідженнями останніх років встановлено, що найменш енергозатратними і перспективними є електрофізичні методи обробки сировини, засновані на використанні електромагнітної енергії. Зокрема, обґрунтовується застосування та підтверджується ефективність електрофізичних методів обробки олійної сировини щодо підвищення якості очищення та продуктивності виробництва рослинних олив. Ключові слова: рослинні оливи, підвищення ефективності, електрофізичні методи очищення