Представлення знань у виробництві ентомофагів - Чернова, І. С. (Енергетика і автоматика, 2025)
Статтю присвячено питанню представлення знань у виробництві ентомофагів на основі використання онтологій. Мета дослідження – розробити онтологічну базу знань у виробництві ентомофагів. Об’єктом дослідження є знання щодо процесів управління виробництвом ентомофагів. Предметом дослідження є цифровізація процесів управління виробництвом ентомофагів. Методи дослідження – структурний синтез, онтологічний аналіз, синергетичний підхід, програмне середовище Visual Understanding Environment. Обґрунтовано актуальність означеного напряму досліджень; відмічено відомі праці стосовно застосування онтологій, зокрема, у процесах: підтримки прийняття рішень, інтелектуального керування технологічними комплексами; онтологічного моделювання бази знань з організації подорожей, створення онтологічного глосарію; розробки словника та онтології для моделювання даних природної історії комах та ін. Розроблено онтологічну базу знань у виробництві ентомофага бракон (Habrobracon hebetor). Структура бази знань містить: класи «Дії людини у процесах управління виробництвом», «Контроль якості ентомологічної продукції», «Технологічні процеси», «Формалізація знань щодо процесів виробництва», «Прецеденти», «Підтримка прийняття рішень», «Забезпечення якості ентомологічної продукції»; поняття та вбудовані онтології «Процеси виробництва ентомофага бракон», «Тезаурус інтелектуальної підтримки прийняття рішень у виробництві ентомофагів». Результати дослідження дозволяють підвищити ефективність процесів управління складним біотехнічним виробництвом завдяки цифровізації знань, зростанню рівня компетентності фахівців-біотехнологів. Ключові слова: база знань, виробництво ентомофагів, онтології, підтримка прийняття рішень