Ефективність уловлення діоксиду вуглецю у відцентровому апараті різними абсорбентами - Заболотний, О. А.; Соломаха, А. С. (Енергетика і автоматика, 2025)
Одним з ефективних підходів до зменшення викидів CO₂ є використання рідких абсорбентів у контактних апаратах різного типу, зокрема у відцентрових апаратах з обертовими насадками. У роботі проведено порівняльний аналіз хімічних рідких абсорбентів (NaOH, МЕА, піперазин) за критеріями ефективності масообміну, стабільності, енергетичних затрат на регенерацію та економічної доцільності. Встановлено, що застосування обертових насадкових апаратів забезпечує вищий об’ємний коефіцієнт масовіддачі порівняно з класичними насадковими колонними абсорберами, особливо при використанні MEA. Проаналізовано вплив концентрації абсорбенту та гідравлічних параметрів на інтенсивність процесу. Показано, що піперазин, незважаючи на високу вартість, має найкращі експлуатаційні характеристики. Робота надає підґрунтя для вибору абсорбентів з урахуванням техніко-економічних та масообмінних показників для уловлення CO₂ в компактних високоефективних системах. Ключові слова: рідкі абсорбенти, обертова насадка, уловлення СО2, масообмін.