Електротехнологічний комплекс енергоефективного опромінення рослин в теплицях - Червінський, Л. С.; Макода, О. А. (Енергетика і автоматика, 2025)
Електротехнологічний комплекс енергоефективного опромінення рослин в теплицях є важливим аспектом у сучасному агропромисловому виробництві, оскільки він забезпечує оптимальні умови для росту та розвитку рослин, зменшуючи витрати енергії. У цьому комплексі використовуються сучасні технології освітлення, які дозволяють ефективно використати природне та штучне освітлення, оптимізуючи його інтенсивність і спектр для забезпечення максимального фотосинтетичного ефекту. Один із основних принципів енергоефективного опромінення полягає у використанні світлодіодних ламп (LED), що дає можливість регулювати спектр світла, адаптуючи його до конкретних потреб рослин. Ці лампи мають високу енергоефективність та довгий термін служби, що дозволяє знижувати витрати на електроенергію та обслуговування. Крім того, застосування автоматизованих систем керування, таких як датчики освітленості та температури, дає змогу підтримувати оптимальний мікроклімат у теплицях. Інтеграція таких систем в агропромислові комплекси дозволяє не лише підвищити врожайність, а й зменшити вплив на навколишнє середовище завдяки раціональному використанню енергії. Розробка та впровадження енергоефективних технологій опромінення в теплицях є важливим кроком до сталого розвитку аграрного сектору, зокрема в умовах зміни клімату та підвищення попиту на екологічно чисту продукцію. Ключові слова: електротехнологічний комплекс, енергоефективність, опромінення рослин, теплиця, світлодіодне освітлення, автоматизація, агропромислове виробництво