Моделювання енергоефективної вентиляторної установки на основі регульованого електропривода з регулятором нечіткої логіки - Клендій, П.Б.; Федірко, М.М.; Камишлов, В.Г.; Подобайло, В.Г.; Дудар, О.П. (Енергетика і автоматика, 2025)
Вентиляторні установки відцентрового типу є найбільш розповсюдженими у різних галузях виробництва, як легкої, так і важкої промисловості. Частіш за все, відцентрові вентилятори встановлюються як установки з нерегульованим електроприводом, особливо малої потужності. Але є багато технологічного устаткування, особливо у виробничій сфері, де необхідно регулювати продуктивність вентиляторів. Причому регулювання здійснюється у доволі широких межах. Електропривод відцентрових вентиляторів звичайно реалізовано на базі асинхронного короткозамкненого двигуна. Для регулювання подачі такого вентилятора здійснюється регулювання швидкості обертання двигуна за допомогою перетворювача частоти Серед відомих способів регулювання продуктивності вентиляторних установок, а саме дроселювання, зміна кута встановлення лопатей, використання направляючих апаратів, регулювання числа обертів валу вентилятора є самим ефективним способом. У сучасних умовах зміна обертів валу вентилятора здійснюється зміною обертів валу привідного двигуна У статті розглянуто питання підвищення енергоефективності вентиляторних установок шляхом застосування регульованого електропривода з використанням регулятора, побудованого на принципах нечіткої логіки. Розроблено математичну модель системи в пакеті прикладних програм Matlab, проведено комп’ютерне моделювання та показано переваги запропонованого підходу в порівнянні з традиційними методами регулювання. Ключові слова: вентиляторна установка, енергоефективність, регульований електропривод, асинхронний електродвигун, ПІД - регулятор, контролер нечіткої логіки, Matlab