Дослідження ефективності використання сонячних трекерів в урбанізованих умовах - Петрик, О. А.; Назаренко, І. А.; Васильєва, Є. В.; Кузьменко, А. А.; Жуков, Р. В. (Енергетика і автоматика, 2025)
В умовах зростання цін на енергоносії та потреби в енергетичній незалежності, розвиток відновлюваних джерел енергії, зокрема сонячної, набуває особливої актуальності. Сонячні електростанції (СЕС) на дахах багатоповерхових будівель є перспективним рішенням для міського середовища, де площа для наземних установок обмежена. Для максимізації виробітку електроенергії з обмеженої площі критично важливим є використання технологій, що підвищують ефективність системи. Сонячні трекери, які автоматично орієнтують фотомодулі перпендикулярно до сонячних променів, є одним із найефективніших інструментів для досягнення цієї мети. Основною метою цього дослідження є аналіз технічної та економічної доцільності впровадження різних типів сонячних трекерів для СЕС, що розміщується на даху типового дев’ятиповерхового будинку. Завданнями є: • проведення порівняльного аналізу одновісних (HSAT, VSAT, з похилою віссю) та двохосних трекерів; • виконання технічних розрахунків генерації та оцінка впливу ключових факторів, таких як просторові обмеження, затінення та температура; • оцінка економічної доцільності, враховуючи початкові інвестиції та окупність; • надання обґрунтованих рекомендацій для двох конкретних локацій в Україні: Запоріжжя (південь) та Івано-Франківськ (захід). Ключові слова: фотомодуль, сонячний трекер, одновісні трекери, температура, інсоляція, багатоповерховий будинок