Експериментальне дослідження тепло- та масопереносу в твердих дисперсних матеріалах при пародепресійному сушінні - Колієнко, А. Г.; Шеліманова, О. В.; Білецький, Д. Ю. (Енергетика і автоматика, 2025)
Інтенсивність протікання технологічних процесів за участі дисперсних матеріалів найчастіше лімітується саме швидкістю внутрішнього перенесення маси, Пародепресійний метод сушіння, розроблений науковцями ІТТФ НАН України, дозволяє інтенсифікувати внутрішній влагоперенос і створюює, таким чином, передумови для прискорення процесу сушіння. Процес пародепресійного сушіння детально розглянутий в літературі для випадку сушіння катилірно-пористого тіла – листової штукатурки. Мета дослідження – розглянути вплив паропроникної оболонки на інтенсифікацію внутрішнього масопереносу при сушінні катилірно-пористого колоїдного тіла – віскозного волокна. В експериментальних дослідженнях були використані звичайні трикотажні оболонки та оболонки з підвищеною щільністю, а також сукняні та паперові оболонки. Зафіксовано відсутність чітко вираженого періоду постійної швидкості сушіння, що свідчить про низьку інтенсивність перенесення вологи в матеріалі. Найбільші значення швидкості сушіння досягаються при застосуванні одинарної трикотажної оболонки, найнижчі – при зневодненні волокна в сукняній оболонці. Отримані експериментальні дані можуть бути використані для розробки ефективних методів управління процесами сушіння твердих дисперсних тіл. Ключові слова: пародепресійне сушіння, тверді дисперсні тіла, паропроникна оболонка, швидкість сушіння