Дослідження впливу питомої густини сировини, що зброджується в біогазовому реакторі на теплорозподіл - Сподоба, М. О.; Сподоба, О. О. (Енергетика і автоматика, 2025)
Біогазові технології набувають все більшого розповсюдження на виробничих та побутових об’єктах. Однак, рентабельність біогазового виробництва залежить від витрати енергії на підтримку процесу бродіння, тому необхідним є дослідження націлені на зниження енергетичних витрат на підігрів та перемішування сировини, що зброджується. Для зброджування використовують сировину з різним фізико-хімічним складом, що суттєво впливає на енерговитрати. Метою роботи є дослідження впливу питомої густини сировини, що зброджується у біогазовому реакторі на енергетичні витрати на перемішування та зміну критерію Рейнольдса. У роботі наведено побудовану математичну модель та результати досліджень. При дослідженнях розглядався широкий діапазон зміни питомої густини субстрату від 750 до 1500 кг/м3. За результатами досліджень отримано графічні залежності зміни критерію Рейнольдса, коефіцієнту тепловіддачі та коефіцієнту теплопередачі, в залежності від зміни питомої густини сировини та частоти обертання робочого органу перемішуючого пристрою. Встановлено, що зміна критерію та коефіцієнтів в залежності від зміни густини сировини відбувається за лінійним законом. Отримані результати дозволять встановлювати раціональну частоту обертання перемішуючого пристрою, в якому розміщено нагрівальний пристрій з точки погляду енергетичного споживання на процеси перемішування та електричного підігріву сировини. Ключові слова: критерій Рейнольдса, коефіцієнт теплопередачі, коефіцієнт тепловіддачі, питома густина сировини, анаеробне зброджування, перемішування