Комплексний підхід до оцінки енергетичної ефективності індукційних печей при нестабільному електропостачанні - Зозуля, В. О.; Усенко, С. М. (Енергетика і автоматика, 2025)
Розроблено комплексний підхід до оцінки енергетичної ефективності індукційних печей при нестабільному електропостачанні, що інтегрує електромагнітні, термодинамічні та стохастичні моделі. Досліджено вплив флуктуацій параметрів електромережі на глибину проникнення електромагнітного поля, розподіл вихрових струмів та температурні градієнти в розплаві. Встановлено нелінійний характер залежності потужності нагрівання від відхилень напруги та частоти струму. Розроблено математичну модель для ймовірнісної оцінки енергетичних втрат при різних типах аномалій електропостачання. Розроблено математичну модель інтегральних показників енергоефективності, включаючи коефіцієнт варіації ККД та ймовірність забезпечення мінімально допустимого рівня ефективності. Проведено феноменологічний аналіз взаємозв’язку між показниками якості електроенергії та термодинамічними характеристиками плавильного процесу. Обґрунтовано теоретичні принципи побудови адаптивних систем керування індукційними печами на основі прогнозних моделей флуктуацій електромережі. Результати дослідження створюють теоретичний базис для розробки інтелектуальних систем керування індукційними плавильними агрегатами, здатних забезпечити оптимальний баланс між енергоефективністю та якістю продукції. Ключові слова: індукційна піч, енергоефективність, нестабільне електропостачання, електромагнітне поле, стохастичне моделювання, адаптивне керування, металургійні процеси