Експериментальне дослідження впливу факторів навколишнього середовища на поверхневі струми витоку високовольтних опорних ізоляторів - Котиш, А.; Петрова, К.; Павленко, В.; Воляник, О. (Енергетика і автоматика, 2025)
Забезпечення надійності високовольтних ізоляційних систем є критичним фактором безпечної та ефективної експлуатації енергетичного обладнання. Поверхневі струми витоку, що формуються під дією атмосферних і техногенних чинників, викликають старіння ізоляційних матеріалів, зниження їх діелектричної міцності та підвищують імовірність аварійних відмов. Особливу увагу приділено комплексному впливу відносної вологості, температурних перепадів, забруднення поверхні та швидкості вітру, які у поєднанні формують критично несприятливі умови для функціонування ізоляційних систем і потребують впровадження автоматизованих підходів до моніторингу та управління їхнім станом. Метою роботи є експериментальне визначення впливу ключових кліматичних і техногенних факторів на струми витоку опорних ізоляторів, оцінювання відносного внеску їх впливу та побудова узагальнених графічних залежностей. Отримані результати можуть бути використані для прогнозування працездатності ізоляційних систем та розроблення автоматизованих методів оптимізації режимів експлуатації енергетичного обладнання. Дослідження виконано на ізоляторах типу ІОС-35-1000 УХЛ, що експлуатуються на підстанціях центральноукраїнського регіону. Встановлено, що домінуючими чинниками впливу є відносна вологість (30 %), негативна різниця температур (25 %) та поверхневі забруднення (20 %). Абсолютна вологість, тривалість зволоження та швидкість вітру впливають на струм витоку другорядно, при цьому вітер частково знижує провідність поверхні. Експериментальні графічні залежності відображають динаміку формування провідного шару під різними умовами зволоження. Критичні умови експлуатації ізоляційних систем виникають при поєднанні високої вологості, негативної різниці температур та наявності гігроскопічного шару забруднень. Отримані результати можуть бути використані для прогнозування надійності ізоляційних конструкцій та удосконалення автоматизованих систем контролю стану ізоляторів. Ключові слова: високовольтний ізолятор, струм витоку, поверхневе забруднення, атмосферний фактор, експериментальне дослідження