Інтелектуальна система моніторингу та прогнозування стану електрообладнання на базі Microgrid - Окушко, О. В.; Наливайко, В. А.; Радько, І. П.; Сорокін, Д. С.; Кудрук, Д. Р. (Енергетика і автоматика, 2025)
Розглянуто концепцію побудови інтелектуальної системи моніторингу та прогнозування технічного стану електрообладнання в межах децентралізованої енергетичної системи типу Microgrid. Запропоновано архітектуру системи Predictive Maintenance (PdM), що базується на використанні сенсорних мереж, технологій Інтернету речей (IoT), штучного інтелекту (AI) та аналітики великих даних (Big Data). Розроблено математичну модель оцінки технічного стану електродвигунів, що враховує зміну основних електричних та механічних параметрів (струм, напруга, температура, вібрації, частота обертання). Запропоновано структуру PdM-процесу, що включає етапи збору, оброблення, аналізу даних і формування прогнозних рішень на основі алгоритмів машинного навчання. Ключові слова: Microgrid, Predictive Maintenance, моніторинг, електродвигун, штучний інтелект, Інтернет речей, Big Data, моделювання, технічний стан, енергоефективність