Комплексна оцінка якості електропостачання у низьковольтному вузлі з розподіленою генерацією та накопиченням енергії: результати польового моніторингу - Райченко, А. Є. (Енергетика і автоматика, 2025)
Метою дослідження є комплексна оцінка параметрів якості електропостачання у низьковольтному вузлі з інтегрованими фотоелектричними модулями та установкою зберігання енергії на основі довготривалого польового моніторингу. Методика реалізації передбачала аналіз часових рядів напруг, струмів, активної потужності, коефіцієнта потужності та тотальних гармонічних спотворень, зареєстрованих приладом SATEC з дискретністю 15 хв у період з вересеня 2024 р. до березня 2025 р. Виконано сегментацію даних за режимами імпорту та експорту енергії, усереднення і подієву ідентифікацію інтервалів із відхиленнями від нормативів EN 50160 та IEEE 519. Результати засвідчили, що напруга залишалася в межах допустимих відхилень, тоді як близько 81 % вимірювань характеризувалися перевищенням гармонічних складових струму понад 5%. Абсолютний коефіцієнт потужності у 90% випадків становив не менше ніж 0,9, проте у близько 10 % інтервалів знижувався до 0,85–0,90 через наявність гармонічних спотворень та реактивних перетоків. Додатково виявлено високу жорсткість мережі, що пояснює стабільність параметрів напруги попри значні гармоніки струму. Висновки вказують на необхідність застосування активних або пасивних фільтрів для зниження рівня гармонік та стабілізації коефіцієнта потужності. Ключові слова: якість електроенергії, гармонічні спотворення, коефіцієнт потужності, жорсткість мережі, короткозамикальна здатність, низьковольтні мережі, комунально-побутові об’єкти