Вплив дисбалансу опорів обмоток статора асинхронного двигуна. оцінка несиметрії фазних струмів - Прокопенко, С. О.; Кривоносов, В. Є; Кривоносов, В. В. (Енергетика і автоматика, 2025)
Несиметрія активних опорів обмоток статора зустрічається у 30 % відремонтованих асинхронних двигунів, що експлуатуються в електроенергетичних комплексах морських портів, промислових підприємств та суден. Несиметрія опорів викликає появу несиметрії струмів в обмотках за симетричної напруги живлення. При несиметричній мережі несиметрія активних опорів викликає як збільшення, так і зменшення коефіцієнта несиметрії струмів. Використання системи Mathcad дозволяє розрахувати коефіцієнт несиметрії струмів при зміні відхилення напруги мережі живлення, відхилень активних опорів обмоток статора, струмового навантаження та частоти мережі живлення. Ключові слова: асинхронний двигун, несиметрія активних опорів, несиметрія напруг, коефіцієнт несиметрії струмів