Теплове навантаження будівель як параметр енергетичної ефективності системи теплозабезпечення - Колієнко, А. Г.; Шеліманова, О. В. (Енергетика і автоматика, 2025)
Зменшення витрат теплової енергії і підвищення енергоефективності на всіх етапах трансформації теплоти в системах централізованого теплопостачання є ключовим заходом боротьби зі змінами клімату, на що націлена енергополітика ЄС. Величина розрахункового теплового навантаження (РТН) є базовою для визначення витрат теплоносія в теплових мережах систем централізованого теплопостачання. Але неузгодженість нормативної документації і зміни, які відбуваються в галузі теплопостачання, призвели до того, що нині відсутня загальноприйнятна методика визначення цієї величини. Мета дослідження – порівняти існуючі методики визначення величини РТН на потреби опалення та надати рекомендації щодо коректного визначення цього показника для різних категорій будівель. Розглядаються загальні засади розрахунку теплового навантаження для систем опалення і вентиляції житлових і громадських будинків. Відзначаються проблеми, які виникають у ході визначення величини приєднаного теплового навантаження для систем централізованого теплопостачання. Наведені рекомендації щодо шляхів вирішення таких проблем. Ключові слова: приєднане теплове навантаження, розрахункові втрати теплоти, термічний опір, опалення і вентиляція