Система моніторингу та управління електроспоживанням в мікроенергосистемі територіальної громади з власними джерелами - Усенко, С. М.; Пономаренко, Є. О.; Каплун, Р. В.; Іващук, В. В. (Енергетика і автоматика, 2025)
У статті розглядається практичний аспект організації функціонування мікромережі житлового кооперативу власників домогосподарств як прототипу імплементації європейських принципів децентралізованого енергозабезпечення відповідно до нового Закону України "Про ринок електричної енергії". Дослідження торкається аналізу особливостей структурування джерел мікроенергосистеми та принципів реалізації моніторингу та управління електроспоживанням на основі використання сучасних програмно-апаратних комплексів. Доведені переваги використання хмарних технологій (Oracle) для обробки даних, формування балансів електроспоживання та прогнозування в реальному часі. Автори дослідили можливості інтеграції різнорідних джерел генерації (зовнішню мережу, дизель-генератор, сонячні електростанції, системи накопичення електроенергії) в єдину мікромережу з можливістю функціонування як при підключенні до зовнішньої мережі, так і в ізольованому режимі (в режимі енергоострова) з власною системою обліку та диспетчеризації. Запропоновано шляхи подальшого розвитку мікроенергетичних систем територіальних громад в Україні з урахуванням європейського досвіду та чинного нормативно-правового забезпечення. Ключові слова: мікромережа, енергоострів, децентралізоване енергозабезпечення, система моніторингу, управління електроспоживанням, балансування потужності