Дослідна установка для вирощування рослин в електричному полі високої напруженості та під різним оптичним випромінюванням - Червінський, Л. С.; Макода, О. А. (Енергетика і автоматика, 2025)
Дослідження впливу електричних полів високої напруженості та різного оптичного випромінювання на ріст і розвиток рослин є перспективним напрямком у агрономії та агроекології. Метою цієї роботи є розробка та випробування дослідної установки, що дозволяє створювати контрольовані умови для вирощування рослин під впливом електричних полів та оптичного випромінювання різних спектрів. Установка складається з системи для створення електричних полів високої напруженості, світлодіодних джерел світла, кліматичної камери, а також системи моніторингу та аналізу даних для реєстрації параметрів росту та фізіологічних процесів рослин. Основною метою дослідження є оцінка ефективності впливу цих факторів на фотосинтетичну активність, швидкість росту та врожайність рослин, а також визначення оптимальних параметрів для стимуляції їхнього розвитку. Експерименти показали, що електричні поля можуть значно підвищити швидкість росту рослин, а спектри світла (червоний, синій, ультрафіолетовий) впливають на ефективність фотосинтезу і розвиток кореневої системи. Крім того, комбінований вплив електричних полів та оптичного випромінювання сприяє покращенню врожайності та стійкості рослин до стресових факторів, таких як захворювання, шкідники та екстремальні кліматичні умови [3, 8]. Електричні поля високої напруги також відіграють важливу роль у стимулюванні росту рослин. Вплив електричних полів на біологічні об’єкти широко вивчається в різних галузях науки, зокрема в агрономії. Встановлено, що електричні поля можуть впливати на ріст рослин, стимулюючи йонні та електрохімічні процеси в клітинах, що покращує поглинання води і поживних речовин з ґрунту [12]. Це відкриває нові можливості для покращення якості і кількості врожаю. Ключові слова: електротехнологічний комплекс, енергоефективність, електричне поле високої напруженості, автоматизація