Дослідження впливу динамічної в’язкості сировини, що зброджується у біогазовому реакторі, на теплорозподіл - Сподоба, М. О.; Сподоба, О. О. (Енергетика і автоматика, 2025)
Все більшої популярності серед промисловості та побутових споживачів набувають біогазові установки. Це спонукає до підвищення зацікавленості щодо проведення досліджень у напрямку підвищення рентабельності таких установок. У першу чергу дослідники зосереджують свою увагу на створенні систем, що будуть задовільняти умови для протікання анаеробного зброджування, та при цьому споживати мінімальну кількість електричної енергії на перемішування та нагрівання речовини. Адже для ферментації використовується сировина з різним фізико-хімічним складом, що суттєво впливає на енергетичні витрати. Метою роботи є дослідження впливу динамічної в’язкості сировини, що ферментується в біогазовому реакторі, на зміну критерію Рейнольдса та коефіцієнтів тепловіддачі від нагрівача, який обертається, до сировини. У статті представлено математичну модель для проведення теоретичних досліджень. У роботі розглянуто зміну динамічної в’язкості субстрату в діапазоні від 0,01 до 0,1 Па·с. Встановлено, що при зміні динамічної в’язкості сировини в діапазоні від 0,01 до 0,1 Па·с критерій Рейнольдса та коефіцінти теплопередачі змінюються за екпоненціальним законом, що підтверджується графічними залежностями, отриманими при проведенні досліджень та наведеними у цій роботі. Отримані результати надалі дозволять встановити раціональну частоту обертання змішувального пристрою, поєднаного з нагрівальним пристроєм, враховуючи зміну динамічної в’язкості сировини для створення та підтримки сприятливого мікроклімату для анаеробного процесу з максимально можливим утворенням біогазу. Ключові слова: критерій Рейнольдса, енергетичні витрати, коефіцієнт теплопередачі, динамічна в’язкість сировини, зброджування, коефіцієнт тепловіддачі, перемішування