Особливості застосування теплоутилізаційного устаткування в запилених газових потоках - Фіалко, Н. М.; Жученко, І. М. (Енергетика і автоматика, 2026)
Однією з проблем, що стримують широке впровадження систем рекуперації скидної теплоти на багатьох паливоспоживальних енергетичних і промислових об’єктах, зокрема і на сміттєспалювальних заводах, є запиленість та агресивність димових газів. Підвищення ефективності використання паливних ресурсів на цих об’єктах є вельми актуальним завданням. Мета досліджень - розроблення для сміттєспалювальних агрегатів ефективного теплоутилізаційного устаткування та визначення його основних конструкційних та режимних характеристик. Використовувалися експериментальні та розрахункові методи досліджень. Наведено результати комплексу цих досліджень щодо розроблення ефективного теплоутилізаційного устаткування для запилених газів паливоспоживальних установок. Використовувалися дані експериментальних досліджень стосовно теплообміну при рекуперації скидної теплоти запилених газів скловарних печей за умов застосування різних поверхонь теплообміну. Такими поверхнями слугували пакети сталевих панелей, сконструйованих на основі труб з мембранами, оребрені трубні пучки з чавуну та пучки сталевих труб з кільцевими турбулізаторами потоку. Виконано аналіз теплопродуктивності, коефіцієнта теплопередачі, товщини відкладень пилу пакетів панелей, а також визначено раціональні терміни їх очищення. Результати досліджень свідчать про високу теплову ефективність панельних поверхонь. Розроблено технічне рішення панельного повітрогрійного теплоутилізатора для рекуперації теплоти відхідних газів сміттєспалювальних установок. Теплоутилізатор характеризується значною тепловою ефективністю, стійкістю поверхонь теплообміну до корозійного зношування та можливістю реалізації очищення цих поверхонь від шару пилу. Виконано розрахункові дослідження ефективності запропонованого теплоутилізатора в різних режимах його експлуатації, а саме: за різних вхідних температур димових газів і навколишнього повітря, вологості димових газів, коефіцієнта надлишку повітря, рівня запиленості поверхні теплообміну тощо. Визначено основні режимні характеристики теплоутилізатора в різних режимах експлуатації. Показано, зокрема, що величина його теплопродуктивності за розглянутих умов зменшується в 1,2-1,4 рази при максимальному рівні запиленості теплообмінної поверхні. Отримано 2025-11-27 Доопрацьовано 2026-01-16 Прийнято 2026-02-11