Обґрунтування принципів балансування мікроенергосистем з дефіцитом потужності шляхом застосування циклічних графіків відключень - Каплун, В. В.; Войтенко, В. В.; Ремез, С. М. (Енергетика і автоматика, 2026)
Внаслідок масованих ракетно-дронових атак на енергетичну інфраструктуру в більшості регіонів України має місце дефіцит потужності, що спричиняє аварійні і стабілізаційні відключення. За таких умов важливим є ефективне використання наявного енергетичного потенціалу для підтримання живучості регіональних енергосистем з урахуванням ліміту потужності. Законодавчо-нормативна база регламентує застосування графіків погодинних і аварійних відключень та обмеження електроспоживання, визначаючи пріоритетність надійного електроживлення об’єктів критичної інфраструктури. Приєднання споживачів різної пріоритетності до спільних фідерів споживчих підстанцій 6–10 кВ у реальних розподільчих мережах істотно ускладнює диспетчерське управління та потребує обґрунтування методів оптимізації потокорозподілу потужності за змінних лімітів. Метою дослідження є обґрунтування математичної моделі балансування потокорозподілу з урахуванням критичності фідерів на основі циклічних графіків відключень шляхом використання змішано-цілочислової моделі потокорозподілу потужності у трирівневій структурі енергоострова: оператор системи передачі – оператор системи розподілу – фідери споживчих підстанцій. У моделі визначається мінімальна тривалість електроживлення фідерів залежно від навантаження споживачів критичної групи з урахуванням ліміту потужності. Числове моделювання виконане для фідерів пріоритетних споживачів з подальшою мінімізацією сумарного моменту потужності як показника ефективності потокорозподілу. Запропонований підхід забезпечує балансування розподільних мікроенергосистем з урахуванням пріоритетності споживачів, мінімізацію втрат електроенергії при реконфігурації мережі. Практична цінність підходу полягає у визначенні нераціональних перетоків електроенергії з урахування пропускної здатності мереж. Подальші дослідження пов’язані з моделюванням балансування мікроенергосистем з урахуванням стохастичних режимних даних та інтеграцією децентралізованих джерел. Отримано 2025-12-03 Доопрацьовано 2026-01-30 Прийнято 2026-02-11