Безконтактне керування розумними пристроями сільськогосподарського призначення за допомогою жестів - Шворов, С. А.; Луцик, А. С. (Енергетика і автоматика, 2026)
Метою дослідження є розробка науково обґрунтованого підходу до проєктування ергономічних систем керування сільськогосподарськими дронами на основі алгоритмів розпізнавання жестів рук із використанням сучасних технологій комп’ютерного зору та глибинного навчання. Запропонований підхід спрямований на підвищення ефективності, точності та зручності людино-машинної взаємодії в умовах реального застосування агродронів. У роботі використано методи системного аналізу для формалізації процесів взаємодії «користувач–пристрій», методи порівняльного аналізу сучасних бібліотек і фреймворків, методи побудови та дослідження моделей глибинного навчання, а також методи імітаційного моделювання для перевірки працездатності запропонованих рішень. В роботі розроблено методику проєктування ергономічної системи жестового управління агродронами, яка включає: формалізацію інформаційної моделі взаємодії, обґрунтування набору жестів з урахуванням ергономічних критеріїв, вибір програмних засобів реалізації та параметрів архітектури нейронних мереж. Реалізовано експериментальний прототип системи на базі MediaPipe та Python, що забезпечує розпізнавання жестів у реальному часі. Проведено імітаційне тестування із використанням моделі керування курсором, що дозволило оцінити точність і стабільність розпізнавання. Отримані результати підтверджують працездатність запропонованого підходу та демонструють можливість його практичного застосування для створення інтуїтивних інтерфейсів керування агродронами. Розроблена методика може бути використана при створенні систем управління не лише агродронами, але й іншими розумними пристроями. Отримано 2025-11-20 Доопрацьовано 2026-02-01 Прийнято 2026-02-11