Концепція побудови електротехнічного комплексу моніторингу та регулювання режиму роботи біогазового реактора - Заблодський, М. М.; Бабак, Д. О. (Енергетика і автоматика, 2026)
Стаття присвячена підвищенню ефективності експлуатації існуючих біогазових установок шляхом впровадження електротехнічного комплексу на базі заглибного поліфункціонального електромеханічного перетворювача (ПЕМП). Мета дослідження – розробка концепції комплексу моніторингу та регулювання режиму роботи біогазового реактора. Комплекс поєднує активний термомеханічний й електромагнітний вплив на субстрат із розподіленим інтелектуальним моніторингом. Архітектура комплексу базується на синергетичній взаємодії двох функціональних підсистем: ПЕМП - виконавчий механізм, що розташовується безпосередньо у робочому об’ємі реактора та забезпечує одночасне перемішування, нагрівання, омагнічування субстрата, просторовий моніторинг температури, контроль частоти обертання та, при необхідності, інтенсивності магнітного поля в масиві зовнішнього ротора; пристрій для автоматичного контролю параметрів – вимірювальний модуль, що забезпечує періодичний високоточний контроль фізико-хімічних показників (pH, Redox, густина, вміст О2, NH3, H2 тощо) з функцією автоматичного обслуговування (очищення та калібрування) сенсорів. Це дозволяє перейти до комплексного керування бродінням, де теплові та механічні потоки формуються адаптивно до стану середовища. Для оцінки динамічних властивостей обертового трансформатора проведено серію вимірювань на експериментальному зразку при зміні частоти вхідного П-подібного сигналу. Встановлено, що найбільш збалансованими виявилися показники при 2 кГц: достатня індукована напруга та помірний короткозамкнений струм. Перспективами розвитку передбачено зв’язок оцінки стану процесу метаногенеза не тільки через вплив на субстрат через зміну режимних параметрів всередині біореактора, але й з умовами впливу на режим попередньої обробки сировини (насамперед лігнінвмісної). Отримано 2025-12-01 Доопрацьовано 2026-01-21 Прийнято 2026-02-11